Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Da li si pismen?

slika za pismenostPismenost je izraz kojim se označava nečija sposobnost razumijevanja, odnosno korištenja znakova od kojih se sastoji neko pismo.
Pismenost je prepoznatljiva ne samo kao pravo po sebi, nego i kao mehanizam za ostvarivanje drugih ljudskih prava. No, ona sa sobom nosi i brojne druge prednosti: donosi korist pojedincu utičući na njegovo samopouzdanje, osnažujući ga za individualnu i kolektivnu akciju, oslobađajući njegovu kreativnost i osposobljavajući ga za kritičku refleksiju stvarnosti. Također, političke i kulturne koristi te koristi u područjima poput obrazovanja, očuvanja zdravlja, reprodukcije i ravnopravnosti spolova vezane su za podizanje razine pismenosti, a određena je i veza između pismenosti i ekonomskog rasta.
Pismenost je postala jedno od najvažnijih sredstava za postizanje različitih osobnih ciljeva i za obavljanje uloga u školi, na radnom mjestu, u obitelji i u društvu.

Lokalni tim AsuBiH Visoko želi skrenuti pažnju svima da je pismenost preduvjet za poslovnu saradnju kao i sve druge vidove komuniciranja, a osnov za pismenost je obrazovanje.

Oko 82% svjetske populacije je pismeno, da li si ti među njima?!

Proudly powered by WordPress