Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Posjeduje 40 rijetkih muzičkih instrumenata

amir musinbegovic1Visočanin Amir Mušinbegović od malih nogu je zaljubljenik u muziku, a publici se uspješno predstavlja kao izvođač. No, ono što je manje poznato jeste Amirov hobi koji njeguje više od deset godina: sakupljanje starih muzičkih instrumenata.  

Brojni podaci

– Prije desetak godina od prijatelja sam dobio violinu koja je stara više od 150 godina. Kroz priču sam saznao dosta podataka o tom starom instrumentu i to me privuklo da počnem sakupljati stare muzičke instrumente i čuvati ih od zaborava – počinje svoju priču Amir Mušinbegović.

U vrlo kratkom vremenu za njegov hobi su saznali brojni vlasnici starih instrumenata, a za deset godina, od jedne stare violine, Amir je uspio napraviti zbirku u kojoj se sada nalazi više od 40 muzičkih instrumenata neprocjenjive kulturne vrijednosti.

Američki mikrofon

 – Nekoliko instrumenata posebno mi je drago, oni imaju neprocjenjivu vrijednost. Tu je rijetka frula dvojnica stara više od 100 godina, koja je porijeklom iz Kreševa, potom tamburica stara oko 80 godina te saz i gusle koji su stari više od stotinu godina. Osim instrumenata karakterističnih za naše podneblje, u kolekciji imam i španske kastanjete. Također, u kolekciji se nalazi i stari američki mikrofon koji je napravljen pedesetih godina prošlog stoljeća i koji je u ispravnom stanju – ističe vrijedni kolekcionar.

Do sada nije pravio izložbu svoje kolekcije, ali planira dio kuće pretvoriti u muzej u kojem bi ovi instrumenti bili izloženi. Amir poziva one koji posjeduju neke stare muzičke instrumente da mu se jave kako bi se dogovorili o eventualnom poklanjanju ili prodaji kako bi njegova neobična kolekcija bila još bogatija.

Avaz.ba/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress