Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Danas se svako smatra nesposobnim ako nije prebogat i ne može oteti tuđe!

fahira fejzic cengicFejzić-Čengić se koristi metaforom Nedžada Ibrišimovića „Ruhani i šejtani inspiracija” ili koncept svijeta, jedna zanimljiva igra riječi koja, kako kaže, oslikava situaciju raspolućenosti moderno globaliziranog svijeta u kome, ako se prihvatimo jednog koncepta, u pravilu moramo uzeti „sve ili ništa“.

 – I ako gledamo jedan manjinski, srednji put, čemu muslimani u svojoj ideji i svom konceptu nastojanja bi trebali pripadati, ona je vrlo zahtjevna, osporavana, nepopularna i vrlo opora u današnjici – kazala je u izjavi za Fenu dr. Fahira Fejzić-Čengić.

Prisutni na predavanju su imali priliku da iz profesionalnog, komunikološkog pristupa stvarima i svijetu, kako ga profesorica vidi, kao praktikantski vjernik, istraživač, spoznaju način na koji propituje stvari oko sebe, “svaki dan pitajući se jel to dobro ili nije, bez obzira na to što su neke stvari naizgled vrlo jednostavne”.

– Donijeti odluke danas o bilo čemu iznimno je teško. Važno je donositi odluke, ali pri tome voditi računa da te odluke budu dobre za nas, ali i za svijet oko nas, za bilje, životinje, planetu, kosmos, sve ono o čemu prosječan svijet vrlo malo razmišlja – kaže Fejzić-Čengić.

Mišljenja je da je homosapien u svojoj zluradoj trci za vremenom i kapitalom, te da je to jedna od najprljavijih dimenzija savremenosti u 21. stoljeću.

– Patološka borba za imati, posjedovati, oteti, staviti pod kontrolu, je potreba da se ima moć. Ako nije prebogat, ako ne može uzeti tuđe, čovjek ne smatra sebe dovoljno sposobnim. To su zahtjevne i teške teme za promišljanje, a ja kao osoba, čovjek, kao mati, u pokušaju da budem odgovorna u cjelosti, mučim sa tim temama, gledam ih. Kako god se pojavi novi tržišni proizvod, pitam se za šta služi ta nova plastika? – kaže profesorica.

Predavanje je zapravo jedan vrlo kritički odnos prema industrijskoj civilizaciji, „celofanskoj“ proizvodnji.

U toku predavanja prikazan je i kratki dokumentarni film o industriji mesa i “vrlo grubom načinu na koji se životinje tretiraju, kolju, pripremaju za proizvodnju”.

– Mi smo u užurbanosti vremena fascinirani svim tim proizvodima. Htjela sam pokazati kako izvan Poslaničkog misaonog koncepta nije ništa što je ostalo. Mi se sa jednostavnim maksimama njegova srednjeg puta možemo i trebamo nositi sa svim dilemama i izazovima oko nas. Maksime koje ja sebi uzimam kao neki životni credo, ne odbacujem ni jedan hadis – kazala je dr. Fahira Fejzić-Čengić, vanredni predavač na Fakultetu političkih nauka.

U okviru Manifestacije „Selam, ya Resulallah, u četvrtak će biti održana tribina pod nazivom „Bošnjačko evropsko iskustvo“, u Bošnjačkom institutu.

FENA/Visoko.co.ba

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress