Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ambasador Republike Italije u BiH Ruggero Corrias posjetio je italijanske proizvodne pogone u općinama Usora, Tešanj i Doboj Jug

Rugger-CorriasItalijanska kompanija „Socksmaker 3“, prvi proizvođač čarapa u BiH, udvostručuje se. Uz investiciju od milion eura, odlučila je napustiti Kinu i usredotočiti se na ovu balkansku zemlju. Uz jedan evropski zakon o plinu, kompanije poput italijanske „Liquivex“ bile bi spremne udvostručiti svoje investicije u BiH. Ovo je put koji treba slijediti kako bi se privukla veća ulaganja, zaposlili novi uposlenici i izašlo u susret znacima društveno-ekonomske nedaće, koje su nedavne demonstracije otvoreno otkrile – izjavio je tom prilikom Corrias.

U pratnji zamjenice ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermine Salkičević-Dizdarević, on je posjetio kompaniju Liquivex (u kojoj italijanska Liquigas učestvuje sa 90 posto kapitala), prvi privatni operater u sektoru tečnog naftnog plina u BiH i kompaniju Socksmaker 3 koja je prvi proizvođač čarapa u BiH.

Kompanija „Socksmaker 3“ je najavila namjeru ulaganja u vrijednosti od jednog miliona eura u naredne dvije godine i zapošljavanja dodatnih 80 zaposlenika, koncentrirajući tako veći dio proizvodnje u BiH, te napuštajući Kinu.

– Oba ova slučaja dokaz su kako delokalizacija proizvodnje u ovoj balkanskoj zemlji, praćena snažnom diplomacijom kao podrškom rasta, može predstavljati priliku za razvoj i rast obje zemlje – saopćeno je iz Ureda za štampu i prevođenje Ambasade Italije u BiH.

Misija ambasadora Corriasa okončana je susretom sa lokalnim ekonomskim djelatnicima i tri načelnika Općina Usora, Tešanj i Doboj Jug tokom kojeg su analizirane mogućnosti dodatnih italijanskih ulaganja u ovoj regiji.

Proudly powered by WordPress