Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Unutarstranački ratovi mogu da počnu

Jasho By Almin Tabak 2014Visoko u ovom trenutku nema ozbiljnog političara. Svoju tezu zasnivam na nepobitnom statističkom podatku da u ozbiljnim nivoima vlasti, gdje je potrebno više od 1000 glasova birača, mi nemamo svojih predstavnika. Izuzetak je Jasmina Zubić (SDP) koja je u Federalnom parlamentu kao neko ko je došao sa kompezacione liste. Ovi lokalni trgovci javnim dobrima koji sebe nazivaju političarima, nisu ništa drugo do diletanti u pokušaju da budu političari. Posebno ako se zna da Visoko u državnom parlamentu nema niti jednog predstavnika bilo koje političke partije za razliku od Kaknja, Zenice i Tešnja… Kada misliš da si neka politička faca ili ozbiljan igrač unutar svoje partije onda ideš na listu za Državni parlament gdje ti treba najmanje preko 10.000 glasova u izbornoj jedinici 4, i tu pokažeš ko si i šta si, odnosno koliko vrijediš. Ili kako to vole reći oni koji se bave politikom “izvagaš se” kod naroda da vidiš gdje si i ko si. Visoko nema takve političke face. Prije četiri godine OO SDA Visoko svjestan da nema takve face nije ni imao kandidata za ovaj nivo vlasti. A kandidati SDP-a i SBiH su doživjeli surovu istinu u kojoj su im brojke pokazale da narod više vjeruje bivšem nastavniku fizičkog u Gornjoj školi i vrsnom muzičaru Suadu Pašiću Paji iz NSRZB nego Jasminki Limo i Vahidu Heći. Brojke su čudo i one ne lažu. Suad Pašić je dobio u Visokom 1623 glasa, a u ukupnom zbiru svih gradova izborne jedinice 4 dobio je 6058 glasova. Jasminka Limo i Vahid Hećo su puno duže u politici, obnašaju ozbiljnije funkcije u svojim strankama, posebno Hećo koji je bio i federalni ministar, ranije premijer ZDK ili još ranije predsjedavajući OV Visoko. Ali narod je rekao svoje, Jasminka Limo je dobila u Visokom 1251 glas i ukupnih 4080, dok je Hećo od Visočana dobio 1367 glasova, a u cijeloj izbornoj jedinici 5314 što jasno i nepobitno ukazuje šta narod misli o “političarima” u odnosu na nastavnika fizičkog i vrhunskog muzičara kojem su u hiljadama glasova razlike iskazali podršku.

Borba za 800, 3.500 ili 6.500KM

Brzo su prošle četiri godine i evo nas na pragu novih Općih izbora. Dok narod/birači još ne razmišljaju za koga će jer im je daleko oktobar, stranke/partije uveliko pripremaju liste, jer već u maju ta unutarstranačka matematika treba biti zadovoljena. Ovo je političko vrijeme kada stranački prvaci na lokalnom nivou nemaju puno vremena da se bave konkurentskim političkim protivnicima, ovo je vrijeme kada se vode unutarstranački ratovi za pozicije, liste i eventualne buduće paušale. Treba znati da onaj ko prođe u Skupštinu ZDK među 35 izabranih poslanika ima obezbjeđenih cca.800KM mjesečno naredne četiri godine. Onaj ko eventualno izbori mjesto u Federalnom parlamentu računa na cca. 3.500KM, dok je plata onoga ko uspije dobaciti glasovima birača do Državnog parlamenta naredne četiri godine uživa u finansijskoj komociji od cca. 6.500KM. Vrijedi se boriti za ove cifre, ali prije nego uđu u predizbornu utrku sa drugim strankama/partijama, prvo moraju pobijediti u unutarstranačkim kalkulacijama.

Koga staviti na koju listu, a nikome se ne zamjeriti

Predsjednici stranaka i izvršni odbori, odnosno kadrovske komisije, ali u najvećoj mjeri predsjednici stranaka, sada imaju “vruć krompir” u svojim rukama. Otprilike svako ko se iole smatra ozbiljnijim političarom na lokalnoj sceni želi na listu i želi izazov više. Pošto smo konstatovali da smo “tanki” sa političkim kadrom za Državni parlament, i rijetki imaju hrabrosti izaći pred narod pa se “izvagati” i saznati svoju stvarnu vrijednost, u toj situaciji najprivlačnije izgleda Federalni parlament i tri i po’ milje plus rad u komisijama koji se dodatno plaća. Baš me recimo zanima koga će na listu za ovaj nivo vlasti izbaciti OO SDA Visoko u najezdi egomanijaka i sajmu sujeta precjenjenih vrijednosti pojedinaca koji su ništa drugo do poslušnici i politički mušrici. Prije četiri godine za ovaj nivo vlasti SDA je kandidirala aktuelnu načelnicu i to kao nosioca liste, ali je i kao nosilac sa 5.029 glasova bila preslaba za suverenog vladara SDA ZDK Mirsada Zaimovića iz Kaknja koji je dobio 6.676 glasova. Prije četiri godine za Skupštinu ZDK lokalna SDA je imala četiri kandidata od kojih su dva kasnijim raspodjelama funkcija u izvršnoj vlasti ipak našli svoje mjesto u zakonodavnoj vlasti što je bio bolji rezultat nego nakon izbora 2006.godine kada su imali samo jednog poslanika.

Bit će interesantno vidjeti kako promišlja ovaj novi SDP sa Muhamedom Husićem na čelu. Da li nakon ministarske pozicije Husić ima ličnu ambiciju da se okuša u Izbornoj jedinici 6 ili će u vatru baciti nekoga od aktuelnih vijećnika, odnosno možda Ramiza Brkića svakako su neke od najrealnijih opcija. U ovom trenutku to su i najjači politički predstavnici visočke socijaldemokratije. Ali nikad se ne zna, možda Husić u prvi plan biračima ponudi i potpuno nove igrače za ove izbore. Pitanje je hoće li potrošiti i stečeni ugled vijećnika Dejana Šćepanovića možda na listi za Skupštinu ZDK, koji je za ovih nešto više od godinu dana pokazao svoju superiornost u OV Visoko. Tu je svakako, sada već iskusni i bivši predsjedavajući OV Visoko i aktuelni vijećnik Dalibor Tomičić. Jedno je jasno, Muhamed Husić je uspio OO SDP-a Visoko izbaviti iz višegodišnjeg “ropstva” Zenici, Kaknju, Tešnju i Zavidovićima, sad još ostaje da vidimo kako na sve to gleda Mirsad Mešić i ta je to što će ponuditi novom visočkom SDP-u čiji neiskusni birači na prošlim izborima su svojim glasovima direktno Kakanjce poslali u vlast iako su ostvarili odličan izborni rezultat na lokalnom nivou.

Svakako će biti interesantno vidjeti i kako će reagovati Kemal Mušinbegović, novi predsjednik visočkog SBB-a i neko ko je kao kandidat za načelnika sa prošlih lokalnih izbora sa dobijenih preko 3000 glasova najozbiljnija politička figura ove stranke. Nakon personalnih promjena u ovoj stranci i u iščekivanju nove postave Općinskog i Izvršnog odbora sa aktuelna tri vijećnika sumnjive lojalnosti pitanje je da li Mušinbegović izuzev sebe i Meldine Ugarak ima jake adute. Bilo bi prirodno da se jedinoj sa prošlih izbora koja je direktno izborila ulazak u Skupštinu od svih visočkih kandidata ponudi novi pokušaj. Ukoliko se zna za iborne rezultate SBB-a u odnosu na ostale općine ZDK sasvim je realno očekivati i da Mušinbegović bude nosilac liste za Federalni parlament izborne jedinice 6. Ali to ćemo još da vidimo. Prije svega kratak je rok da novi predsjednik poreda stvari u vlastitoj općinskoj organizaciji, a tek onda u borbi za liste sa ostalih 11 gradova ZDK.

Stranka za BiH je otprilike predvidiva, u svojim kombinatorikama sa proteklih izbora već su nam poznate face koje se vrte u krug bilo na loklanim ili općim izborima, tako da nije isključeno da na listama opet vidimo i Vahida Heću i Izeta Smajevića, Osmana Ganića, Mirzetu Džonlagić, a zašto ne i uvijek na sve spremnog Asmira Hodžića. Ono što je sigurno jeste da ovaj put neće biti Halima Pihljaka, Mirzeta Hindije, Admira Tatara i Džemajila Silajdžića koji su pokušali po uzoru na sve ostale stranke u Visokom izmjeniti i reformisati OS SBiH Visoko što je u konačnici ostalo na pokušaju.

Nakon totalnog raspada i ponovnog sastavljanja također će biti interesantno vidjeti šta može ponuditi biračima Refik Kurgaš, uspio je vratiti stranku, ali je pitanje koliko će uspjeti ponoviti rezultat sa lokalnih izbora. Pojačani su redovi A-SDA iz drugih stranaka u proteklom periodu, Kurgaš uživa politički ugled u ovoj stranci u cijelom ZDK, a birači će dati konačan sud šta misle o svemu tome. Elvedin Šabanović, Džemail Silajdžić, Eldin Ohran, Mirzet Hindija, Amir Ganić, Minela Ahmić su imena sa političkim iskustvom koja bi mogla napraviti željeni rezultat u Federaciji i u ZDK.

Nije daleko od ove priče ni BPS, s tim da mislim da su Halim Dervišević i Mirnes Fatić pojedinci koji bi mogli napraviti nešto više, iako je Čama Vranac na prošlim izborima bila blizu ulaska u Federalni parlament od kojeg je dijelilo 112 glasova.

Za koga god hoćeš, ali “Glasaj Visočki!”

E sad, kad se sve ovo zna, i kada se završe unutarstranački ratovi i smire sujete u borbi za liste, onda slijedi jedna puno ozbiljnija borba. A to je unutarstranačka borba na nivou ZDK, odnosno borba za pozicije na listama. Naravno, što je redni broj manji to je šansa veća za ostvarivanje budžetske hladovine u naredne četiri godine. U toj borbi predsjednici lokalnih stranaka pokazuju koliko vrijede na nivou kantona, odnosno koliko su autoriteti na malom većem političkom terenu. U tim političkim ratovima u svojim strankama Visočani su do dolaska Halima Zukića, Muhameda Husića, Kemala Mušinbegovića otprilike bili sluge i taoci Zenice, Tešnja i Kaknja. Birači iz ovih gradova su i puno mudriji i pametniji od nas. Njihovi političari su od njih napravili disciplinovane birače sa jasnim ciljevima, tako da glasaju samo za svoje bez obzira iz koje je ko partije. Takav način glasanja je učinio da iz naše Izborne jedinice 6, iz svih stranaka u Federalni parlament odu Kakanjci bilo da su iz SDA, SDP, SBB ili SBiH… Isti slučaj je sa Skupštinom ZDK gdje je na prošlim izborima glasalo 171.140 birača, i oni su izglasali da samo Meldina Ugarak uđe direktno u Skupštinu, u kojoj najviše ima Zeničana, Tešanjaka i Kakanjaca, zato jer su puno prije nas skontali fol i znaju kako treba da glasaju. Tešnjaci su posebno mudri u ovim matematičkim računicama i iskorištavanju nakaradnog izbornog zakona koji ide na štetu malih gradova poput Breze, Olova, Varaša… 

Protiv ovoga se treba odlučno legalnim putevima boriti. Treba izaći na izbore i glasati visočki, kako smo upozoravali i prije četiri godine kada su nas samo rijetki razumjeli. Nemamo neke jake političke face koje se mogu boriti za nas unutar ZDK, volio bih da se varam, ali vidjet ćemo vrlo brzo kada se pojave liste i visočki kandidati na njima, njihovi redni brojevi će ujedno pokazivati i jačinu visočkih lidera unutar svojih stranaka u ZDK. Hećo je tu nekada bio kralj, ali više nije, a ni stranka mu nije što je nekad bila. A svi mi bez obzira koju stranku preferiramo, važno je samo da glasamo visočki i tako uđemo u ravnoparvnu borbu sa Kaknjem, Zenicom i Tešnjem. Do sad smo se pokazali kao naivni i politički nedorasli, vrijeme je da pokažemo da znamo i drugačije.

Zato je važno na narednim izborima glasati visočki bez obzira koja je stranka u pitanju! A kad ih pošaljemo svojim glasovima u Skupštinu ZDK, Federalni parlament ili možda Državni parlament, onda ćemo tražiti da nam uzvrate uslugu kroz njihovo političko djelovanje u interesu Visokog.

Proudly powered by WordPress