Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Tresla se gora rodio se novi/stari generalni direktor novog javnog preduzeća

grad na vodiKako saznaje Visoko.co.ba, istina nezvanično, nakon jednoipogodišnje sapunice na relaciji Osnivač/Općina i Ermin Dlakić /JKP”Visočica” konačno je došlo do dogovora. Radi lakše komunikacije i linije manjeg otpora, odnosno nezamjeranja jer bi ishod mogao biti svakakav na obostranu štetu, načelnica općine Visoko navodno je ponudila Erminu Dlakiću mjesto generalnog direktora novog preduzeća u koje bi trebalo da se transformiše dosadašnje JKP”Visočica” Visoko. Ovu informaciju za početak će biti teško provjeriti iz razloga što je Nadzorni odbor ovog preduzeća zabranio pismenim putem Erminu Dlakiću da iznosi svoje stavove u javnosti, a nasuprot tome Dlakić je zabranio Nadzornom odboru da održava sastanke u krugu JKP “Visočica”. Od ranije je poznato da aktuelni direktor čiji je legalni mandat do septembra ove godine zagovara tezu po kojoj je pogubno da se JKP “Visočica” transformiše u neko novo preduzeće po uzoru na zagrabački holding, jer je praksa pokazala da to nije pametan potez upravo na zagrebačkom primjeru, potpuno suprotno težnjama OO SBiH još iz 2000-e godine (OO SBiH zbog prevage u Vijeću sa samo dva manadata se od početka ponaša kao vlast u novonastalim okolnostima). Sa druge strane Osnivač i ovo Javno preduzeće se spore i oko dokazivanja da li na izvorisštu Vrutak ima dovoljno vode za cjelokupno stanovništvo općine Visoko.

Od izvora bliskog JKP “Visočica” saznali smo da se nakon svega desila ponuda upućena Erminu Dlakiću da prihvati reformu preduzeća, preuzme 15 radnika iz JKP “Gradska groblja”, proširi djelatnost i promijeni adresu firme te tako ne smeta u cijelom procesu reforme javnog sektora. Nasuprot tome bio bi prvi novi generalni direktor novog preduzeća što bi produžilo njegov direktorski život bez obzira na isticanje postojećeg mandata.

Podsjećamo, Dlakić je na jednoj od sjednica OV Visoko podnio usmenu ostavku i napustio sjednicu, zatim smo bilježili i proteste radnika “Visočice”, sa druge strane netransparentno su iz Općine optuživali Dlakića da je radio nelegalno i proslijeđivao poslove drugim pravnim licima koje je trebalo da radi Visočica, sve to tumačeno je i kao pritisak na aktuelnu vlast.

U konačnici, pompezno najavljena “reforma javnog sektora” koja je u prvom redu poteza trebala donijeti smjenu svih direktora javnih ustanova i javnih preduzeća koji su radili kako ne treba, nakon godinu i po dana nije donijela ništa od obećavanog. Sve je svedeno na pregovore, trgovinu i piljarske dogovore bez trunka smislene politike pod novim uslovima i pravilima igre. U svemu tome je loše to što se i jedni i drugi prema javnom dobru i društvenim vrijednostima kao i uposlenicima tog javnog sektora ponašaju kao sa vlastitom privatnom imovinom što je apsolutna zamjena teza. Vjerovatno i jedni i drugi ne uzimaju u obzir da su prolazni i da ih sve prije ili kasnije čeka sudbina njihovih prethodnika. Samo je pitanje da li će nakon isteka mandata zbog iskazane bahatosti i pohlepe imati s kim u Visokom popiti i kafu više.

Gledano sa ove vremenske distance ništa se značajno nije desilo. Niti jedna smjena nekog od direktora se nije desila, u svakoj priči od Visokogasa, preko Gradskih grobalja, pa evo do “Visočice” scenarij je isti. Malo se zatalasa, izvrši pritisak, a onda klasičnom piljarskom metodom dolazi do sporazuma. Sve je to zapravo jeftina predstava za naivni narod, posebno birače, isti onaj NAROD koji ZNA u DRŽAVI ZA ČOVJEKA sa tendencijom RAZVOJA I PRAVDE. Ko je sljedeći? Dom zdravlja Visoko i Vasvija Šahinović? Zbog čega? Da bi igrala onako kako su na nekom sijelu ili nekom od turističkih putovanja odlučile tamo neke žene!? A za sve to vrijeme u Gračanici, Poriječanima, Čekrekčijama, Prijekom, Kula Banjeru… ljudi još uvijek nemaju pitke vode, bila on sa Vrutka, iz Vareša ili iz nekog zamišljenog grada na vodi kakvim Beograd žele da načine “braća” Arapi, kao što će biti naše Visoko sa osam mini hidroelektrana.

Proudly powered by WordPress