Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

SDA pod Erdoganovim skutima

erdogan bihDove istaknutih SDA Bošnjaka i Bošnjakinja su uslišane. Erdoğanova AK partija je trijumfovala na lokalnim izborima u Turskoj. SDA-ovci ne kriju ushićenje, jer su dobili vjetar (tornado) u leđa. Zašto je SDA-ovim Bošnjacima trebala Erdoğanova pobjeda i zašto se kadrovi SDA uporno i bezobrazno trpaju pod njegove skute? Prije svega da bi pred ove opće izbore 2014. u BiH iz rukava mogli potegnuti ‘diskretni’ argument kojim će dokazivati uspjeh koncepta partija nacionalno-islamističkog usmjerenja, a time kod bh. javnosti i glasačkoga tijela potvrditi svoju autoritativnost, te nadasve izborno profitirati.

Ustvari, problem se ne krije u traženju uporišta kod jačeg i većeg globalnog političkog faktora, već u suštoj činjenici da se između SDA i AK partije, se ne može povući nijedna paralela koja bi ukazivala na sličnosti po ideologiji, opredjeljenju, a prije svega poštenju.

Erdoğanova partija radi na afirmaciji nacionalnih interesa svih Turaka, dok je SDA zatvoreni politički klan koji radi i djeluje isključivo za interese svojih političkih kadrova i istomišljenika.

Erdoğanova partija se stavila u poziciju sluge turskom narodu u borbi za ostvarivanje svih vjerskih i građanskih prava i sloboda, dok je SDA u poziciji hladnokrvne klero-nacionalističke pijavice koja do posljednjeg atoma zloupotrebljava islam i muslimane zastrašivajući ih (pred izbore!) da će izgubiti sve teško i krvavo stečene povlastice koje su dobili u ratu i nakon rata. Cilj im je da kolektivno kameleonskim pretvaranjima, glumeći jedan nacionaliste, drugi socijaliste, treći islamiste, a četvrti okorjele sekulariste, vješto skriju dobro unovčenu kontroverznu prošlost i osiguraju bezbrižnu budućnost svojim aristokratsko-begovskim pokoljenjima. Uzgred treba znati da je SDA, koja je trebala biti afirmator vjerskih prava i sloboda, a za razliku od AK partije koja je dosta učinila na ovom polju, bila najveći kočničar restitucije vakufa IZ-e.

Očevidci smo, također, da se na našem lokalnom nivou politika nosila na glavi, a ne u glavi, pa smo kao rezultat svega dobili nekoliko turskih donacija i haos u javnom sektoru.

Jednom su upitali Erdoğana kako je uspio da ima viškove u državnom budžetu, a on je odgovorio: „Nisam krao!“. Uvjeren sam SDA-kadrovici za svoje nagomilane deficite po raznim nivoima vlasti vjerovatno ne bi ovako bili transparentni i iskreni pri davanju odgovora. Očevidci smo da su nepotizam, mito i korupcija osnovne vrline koje ‘krase’ naše političare u pročelju sa SDA-om, za razliku od AK partije koja se transparentno i blagovremeno obračunava sa svim oblicima korupcije i kriminala u svojim redovima.

Najgore je što su  SDA-ovci cijelo vrijeme, pred turskim i arapskim prijateljima, bezobzirno rabeći lik i djelo Alije Izetbegovića, svoju nesposobnost, nehat i korumpiranost uspjeli vješto maskirati skrećući pažnju na različite manifeste komplikovanih nacionalnih odnosa u BiH.

Braća Turci i Arapi će i dalje, iz svoje naivnosti i dezinformisanosti, kroz različite fondove i donacije ubrizgavati milione, ako ne i mlilijarde, čiji će konzumenti u konačnici biti opet SDA i njeni poslušni kadrovi, a manjerka i pokretni grilovi će i dalje hodati hraneći gladnu i bosonogu svjetinu koja nije svjesna da joj je otuđeno sve što joj pripada, a samo joj je kost bačena da je omiriše i obliže.

 

Proudly powered by WordPress