Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Adnan Delić i Hajrudin Handžić pronašli lokaciju u Visokom za prekvalifikaciju i obuku radnika

centar za prekvalifikaciju radnika VisokoNakon nedavno objavljenog intervjua na našem portalu sa Adnanom Delićem, direktorom Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine kojom prilikom je Delić iznio mogućnost da se jedan Centar za prekvalifikaciju radnika otvori u Visokom ukoliko se pronađe adekvatna lokacija i prostor, na inicijativu Hajrudina Handžića došlo je do sastanka i obilaska jedne lokacije koja bi mogla biti adekvatna za ovu namjenu. Radi se o nedovršenoj zgradi u krugu nekadašnje kasarne u Visokom koja je sada u posjedu Islamske zajednice Visoko. Handžić i Delić zajedno sa ministrom privrede ZDK Muhamedom Husićem i jednim predstavnikom Medžlisa islamske zajednice Visoko obišli su lokaciju za koju su utvrdili da je idealna za jedan takav projekt. Sad je ostalo još da se usaglase stavovi oko imovinsko-pravne oblasti i sklapanja ugovora, kako bi uskoro u Visokom zaista mogao zaživjeti jedan ovakav Centar što bi svakako bio pozitivan potez i šansa za mnoge potencijalne radnike koji bi prekvalifikacijom mogli do novih poslova u inostranstvu preko Agencije na čijem je čelu Delić.

“Prekvalifikacija, dokvalifikacija i obuka u svim normalnim zemljama u svijetu vrši se kroz centre za obuku koji su u sklopu službi za zapošljavanje. Nažalost, za sada postoji samo jedan takav centar i to u Bihaću, a naš plan je u Bosni i Hercegovini otvoriti više takvih centara. S obzirom da sam više puta javno pominjao kako bi volio da takav centar bude u Visokom, koristim i ovu priliku da ponovim ovu svoju želju i namjeru za otvaranje edukativnog centra u Visokom.  

Visoko definitivno ima kapacitete, a i potrebe za jednim takvim centrom, a jedini uslov koji treba ispuniti lokalna vlast jeste da imovinom učestvuje u projektu vrijednom 1.200.000,00 EUR, a koji bi podrazumijevao od lokalne vlasti obezbjeđenje upravne zgrade u kojoj bi bile napravljene učionice, spavaonice i kancelarije za zaposlene, te jedne hale oko 500 m2, za praktičnu obuku. Sa druge strane mi ćemo kroz projekt obezbijediti dovođenje svih objekata u funkciju, nabavku cijelokupne opreme, obuku instruktora za pružanje obuka, kroz module za preko 30 zanimanja potrebnih na tržištu rada u BiH. Lokacija koju smo obišli i objekat koji se nalazi na njoj su idealni za jedan ovakav projekat. Iskreno se nadam da ćemo uspjeti doći do dogovora što bi Visokom značilo mnogo” – izjavio je Adnan Delić.

Proudly powered by WordPress