Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

18. državno takmičenje iz informatike

photoelvedin.jpgŽelimo da Vas upoznamo sa projektom koji je pod pokroviteljstvom „ Informatičke Olimpijade Bosne i Hercegovine“ – BHOI, a zajedno sa nama kao domaćinom projekta. Gimnazija Visoko je domaćin takmičenja iz programiranja za učenike srednjih škola na nivou Bosne i Hercegovine. Gimnazija „Visoko“ iz Visokog je u proteklim godinama postizala visoke rezultate u mnogim obrazovnim oblastima, a u zadnjih par godina je ostvarila i odlične rezultate iz oblasti informatike – programiranja. Zbog svega navedenog, a zbog afirmacije obrazovanja i poboljšanja informatičke edukacije na srednjoškolskom nivou, odlučili smo se uključiti u realizaciju projekta. Prvi put nakon 12 godina jedna javna državna škola, na nivou srednjih škola BIH, će biti domaćin ovo događaja. Sama organizacija Državnog takmičenja nije finansirana od strane države. Mi smo u svojim nastojanjima uspjeli da povežemo lokalne privredne subjekte te druge pojedince u realizaciji i finansiranju. Troškovi organizacije projekta su bili veliki, sve smo sami obezbijedili, od prehrane, smještaja gostiju iz Republike Srpske i Distrikta Brčko, sve do najmanjih detalja, a naši sponzori su obezbijedili vrijedne nagrade, te tehničku i stručnu pomoć. Najveću potporu projektu s dali direktor škole, vijeće roditelja i privredni subjekti. Prošle godine smo imali priliku posjetili Burch Univerzitet u okviru nekih projekata koje je radila naša škola. Primjetili smo veliki odziv medija. Ubrzo nakon toga smo učestvovali na Državnom takmičenju iz informatike na IUS-u i tu smo doživjeli neugodno iznenađenje. Naime, djeca koja se bave programiranjem, jednim veoma zahtjevnim mentalnim i kompleksnim procesom, a koji je u skladu sa informacijskim tehnologijama ostatka svijeta nisu imala nikakav oblik medijske pažnje. Znači, niti jedan novinar, fotograf ili TV kuća nisu obilježili događaj. Mi smo odlučili da se to mora promijeniti. Pored cjelokupne organizacije ovog projekta mi smo došli do zaključka da već dugi niz godina niko ne daje nikakvu pažnju ovoj djeci koja svake godine idu na svjetsku olimpijadu i postižu zapažene uspjehe. Zato smo mi, Gimnazija „Visoko“, bez pomoći bilo kojeg nivoa vlasti ili nadleženih institucija te smo sami vlastitim trudom i zalaganjem pojedinaca uspjeli motivisati lokalne privrednike da nam pomognu u finansiranju ovog projekta. Pozivamo Vas da nam pomognete, da svi zajedno uveličamo ovaj projekat, i da nam zajednički krajnji cilj bude afirmacija ovih mladih ljudi i da im mi kao zajednica pokažemo da se brinemo za njih i da su oni nosioci bolje budućnosti. Nadamo se da ćete prepoznati prave vrijednosti obrazovnog sistema, kojeg mi svi moramo učiniti boljim i efikasnijim.

HIGH SCHOOL „VISOKO“

Moramo napomenuti da su naši učenici zajedno sa nastavnim osobljem radili danima da se projekat tehnički ostvar, jer je bilo veoma zahtjevno pronaći 60 računara, instalirati potrebni software i to sve bez ikakve pomoći nadležnih obrazovnih institucija i resornih ministarstava. Ukoliko ste zainteresovani, te želite da budete dio ovog projekta, javite nam se na dolje navedeni broj telefona ili na e-mail adresu, a mi ćemo Vam dati sve dodatne informacije. Takmičenje će se održati u srijedu 14. maja 2014. Broj takmičara je 50, sa nivoa FBIH je 32 takmičara, RS-a 15 učesnika te Distrikt Brčko sa 3 učenika. Također je napravljen protokol takmičenja koji možete dobiti naknadno.

Kontakt broj: +387 61 867 770 Email: domacintakmicenjavisoko@gmail.com

Koordinator projekta: Prof. Medina Sokolović Alajmović Direktor škole Gimnazija „Visoko“: Prof.Mirzet Hindija Vijeće Roditelja: Gosp. Edin Burić

Proudly powered by WordPress