Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Stidimo se samih sebe

pocetnikUpratih na FB neke statuse i diskusije oko fašističkih ispada novinarskih (po)četnika, čitam i ne mogu da vjerujem. Pročitam sve to ponovo, rekoh ova kiša vani pada danima, pa možda utiče na razumijevanje, kad Boga mi i poslije drugog čitanja shvatanje je isto. 

Čudni smo mi ljudi Bosanci. “…Mi smo ničiji. Uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz. Vjekovima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ko smo.
Živimo na razmeđu svjetova, na granici naroda, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi povijesti kao na grebenu. Otrgnuti smo, a neprihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke pa nema više ni toka, ni ušća, suviše malen kako bi bio jezero, suviše velik kako bi ga zemlja upila
…” M.S.

Baš tako moj Meša, treba da nas bude stid samih sebe. Do kad ćemo dozvoliti da nam novinarski (po)četnici plasiraju stranačke istine s ciljem vladanja gradom i našim sudbinama sa pozadinom ličnog interesa i upošljavanja člana porodice u javni sektor i na budžet. To radi isti onaj (po)četnik koji je puštao četničke pjesme na radiju dok su rahmetli generala Rasima Delića vodili u Hag. Sram i stid neka bude onoga ko ga plača da piše ovakve i slične tekstove.

Ali naša bošnjačka svijest neće doći tobe, dokle god se divimo i dozvoljavamo Aleksandru Vučiću da ulazi u obući u džamiju i slobodno šeće gradom. Tom istom čovjeku koji je rekao: “Ako oni ubiju jednog Srbina, mi ćemo 100 muslimana”. Dobrih je sljedbenika ostavio iza sebe evo i u Visokom vješto skrivenih iza stvarnih ideala stranke koju je osnovao prvi predsjednik i istinska velićina rahmetli Izetbegović, čiji lik i djelo u Visokom kontinuirano zadnjih dvije godine prljaju i devalviraju PR (po)četnici koji čak nemaju ni muslimanska imena, nego se kriju iza stranke i odrađuju prljave poslove za bijedne dnevnice još većih bijednika i političkih mušrika skrivenih iza vjere i odjeće. Dozvoljava politička bagra, odnosno pojedinci, da u našem gradu (po)četnik piše ono šta on hoće i kako hoće, po njihovim uredničkim smjernicama, a da je Vaso Bukarac ostvario zacrtano i zaigrao kolo na Sebilju 1992. godine isti taj (po)četnik danas bi medijski zataškavao mjesta masovnih grobnica po visočkim brdima.

Ima li iko u ovom gradu i u postavi ove visočke društvene elite da zaustavi fašističke ispade tog ozbiljnog komada budale i političkog analitičara u pokušaju, te njegovih nalogodavaca koji su ništa drugo do karikaturalni pokušaji izigravanja mislećih bića. U ime šehida koji su dali svoje živote da bi vi sjedili na tim stolicama, u ime svih invalida koji su dali dijelove svoga tijela da vi imate udobne fotelje. Sjedite i porazgovarajte sami sa sobom. Kako vas nije više stid, do koje granice ide vaša ludost i bezobrazluk. Ako se ne bojite naroda, bojite li se Boga. U vjerovanje u njega se krijete. Bošnjaci osvijestite se, (po)četnik vas obmanjuje sa ciljem ostvarivanja ličnog interesa kao i prije nekoliko godina kada je tobože htio ime da mijenja kako bi se oženio muslimankom. Takav je štetočina, parazit, smeće i takav može da služi samo većoj ološi od sebe.

Nemojte zaboraviti da je Božija faktura neispravljiva, bojim se da će vam je brzo ispostaviti, jer ste pregazili sve granice i ljudskog i Božijeg.

Žalosno je što vam ništa nije sveto.

 

Proudly powered by WordPress