Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Koliko je cijena izgradnje jednog parking mjesta?

urbanisticki plan1Javna rasprava o Urbanističkom projektu “Centar” u Visokom, koja je održana jučer u Velikoj sali Općine Visoko, pokazala je, još jednom, kakav je realan odnos vladajuće zakonodavne i izvršne vlasti u Visokom, prema krucijalnim pitanjima za budućnost Visokog, kao i prema samim građanima koji su im dali svoje povjerenje birajući ih u zakonodavna i izvršna tijela javnog organa uprave.

Mnogi građani, koji su prisustvovali ovoj javnoj raspravi, u svojim uvodnim izlaganjima/kritikama na sam prijedlog Instituta za građevinarstvo “IG” Banja Luka, izrazili su ogorčenost ne prisustvom vijećnika (tokom rasprave bilo prisutno svega četiri vijećnika od kojih su tri iz redova opozicije) koji će upravo dizanjem svojih ruku, odlučivati o ovoj historijskoj odluci oko uređenja najstarijeg i najbitnijeg urbanističkog prostora visočke čaršije. Također, postavlja se i pitanje gdje je bila načelnica Babić Amra jučer kada su građani iznosili svoja viđenja, mišljenja, kao i kritike na prijedlog ovog urbanističkog projekta?! Njeno neprisustvo, uveliko oslikava njen odnos prema važnim pitanjima, kao i samim građanima koji su ju postavili na mjesto načelnice.

Na jučerašnjoj raspravi, mogli smo čuti obećanje pomoćnice Načelnice iz Službe za urbanizam, stambeno-komunalne poslove i katastar nekretnina da će još danas u obliku pisanog izvještaja javnosti biti prezentirani sveukupni prijedlozi stanovnika i zainteresiranih strana na prijedlog dokumenta Projekta. Međutim, danas nam je iz Općine Visoko stiglo Saopćenje u obliku jedne složene rečenici kroz koju je stanovnicima općine Visoko poručeno da će biti “predloženo proširenje postojećeg Trga Džemala Bijedića umjesto garaža planiranih u nacrtu dokumenta.”!?

Odlično prezentirani prijedlozi stanovnika kao i zainteresiranih strana na jučerašnjoj javnoj raspravi!!! Zasigurno su svi učesnici, kao i oni koji nisu mogli prisustvovati ovoj javnoj raspravi uslijed svojih poslovnih i radnih obaveza (jer je javna rasprava zakazana u radno vrijeme!!!), zadovoljni odgovorom i ispunjenjem obećanja kojeg su jučer mogli čuti od predstavnika općinske administracije.

Suština i cilj javne rasprave o Urbanističkom projektu “Centar” u Visokom jeste da se saslušaju i usvoje mišljenja onih kojih se najviše tiče rješavanje ovog historijskog pitanja uređenja najuže jezgre našeg grada. Hoće li ono biti i realizirano uskoro ćemo znati (pretpostavlja se da će ova tačka biti na drugoj junskoj sjednici Općinskog vijeća Visoko). Ali ako se vodimo nepisanim motom naše vladajuće političke elite, kako mnogo obećavaju, a ništa konkretno ne ispunjavaju, onda moramo imati i veliku sumnju, a na osnovu toga i osmisliti naredne korake u borbi protiv urbicida koji se dobro upakovan pokušava servirati radi interesa određenih ljudi.

P.S. Kroz prijedlog rješenja Urbanističkog projekta “Centar” Visoko, koji je izradio Institut za građevinarstvo “IG” Banja Luka, predviđeno je izgradnja dvoetažnih garaža uz rušenje postojećih objekata “Jagoda”, “Gradska kafana”, “Bolid”, kao i same fontane. Izgradnja i rušenje bi koštalo porezne obveznika 2.500.000,00 KM, te bi se time dobilo oko 50 parking mjesta. S ovim, općina Visoko bi ušla u Ginisova knjigu svjetskih rekorda kao općina koja je najskuplje platila izgradnju jednog parking mjesta.

Mislimo, da svi građani dovoljno poznaju matematiku te mogu izračunati i sami cijenu izgradnje jednog parking mjesta!

Proudly powered by WordPress