Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Upriličeno otvaranje manifestacije “Etnografija moštranskog kraja”

Etnografija moštranskog kraja naslov Kopiraj

Večeras je, na centralnom visočkom trgu, ispred Partizana, upriličeno svečano otvaranje manifestacije “Etnografija moštranskog kraja”, koja je nakon dugog prolongiranja u organizaciji Udruženja građana “Bedem” i KUD “Biser” ugledala svjetlo dana.
Ova manifestacija svojevrstan je historijski pregled života u jednom dijelu općine Visoko, a na ovoj manifestaciji domaćini su se potrudili da revnosno prikažu sve važne značajke i artefakte karakteristične za ovo podneblje.

Veliko interesovanje građana za ovu manifestaciju obilježilo je otvorenje, pa je tako veliki broj građana imao priliku da uživa u raznim tačkama, od kojih je posebno izdvojen folklor koji su djevojke i mladići iz KUD “Biser” zaigrali na centralnom trgu, što su posjetioci sa oduševljenjem prihvatili, uživajući u ovoj tradicionalnoj igri.

Manifestacija je otvorena izložbom “Etnografija moštranskog kraja”, čiji je promotor akademik dr. Ibrahim Pašić. Cilj ove izložbe jeste prikazivanje karakterističnih stvari moštranskog kraja u što su ubrojeni narodna nošnja, interijer jedne bosanske kuće sa ovog podneblja i mnoge druge stvari značajne za ovo podneblje, a koje su, prema riječima dr. Pašića, izuzetno značajne za prikazivanje i koje čuvaju bosanski duh i tradiciju na sigurnom, od zaborava. Posebno je istaknuto, povodom otvorenja izložbe, da je pri UG “Bedem” osnovan “Aktiv žena”, čiji je cilj upravo očuvanje bosanske tradicije, te koji se bori da kroz svoje aktivnosti prikaže sav raskoš i sjaj bosanske historije.

Nakon ovoga na centralnom trgu upriličenaje također i kovačka radionica, na kojoj je majstor kovačkog zanata, Muhamed Omanović, pokazao prisutnima kako se to izrađuje alat, svojevrstan za ovaj zanat. 
Na samom kraju današnjeg programa manifestacije posjetioci su mogli uživati u odličnom performansu članova KUD “Biser” Donje Moštre, koji su ovom prilikom izveli Splet bošnjačkih, narodnih igara i pjesama, te svojim performansom zabavili mnogobrojne prisutne posjetioce ove manifestacije.

Napominjemo, manifestacija “Etnografija moštranskog kraja”, bit će nastavljena i sutra, od 18:00 sati, ponovno na centralnom visočkom trgu, ispred Partizana, kada će svi prisutni imati priliku da uživaju u tradicionalnim bosanskim jelima, a moći će i pogledati izložbu radova u izložbeno-prodajnom salonu ženskih ručnih radova, nakon čega će u 19:00 sati KUD “Biser” Donje Moštre ponovno izvesti svoj prepoznatljivi performans u glavnoj visočkoj ulici.

Fotografije sa ove manifestacije možete pogledati na našoj Facebook stranici: https://facebook.com/visokocoba 

Proudly powered by WordPress