Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Promovisanje sistemskih promjena za osiguranje adekvatnog odgovora na potrebe Roma”

budi mi prijatelj promovisanje sarajevoU proteklom periodu UG Omladinska romska inicijativa “Budi mi prijatelj” imalo je mnogo aktivnosti tematski vezanih za obrazovanje. Kroz projekt “Promovisanje sistemskih promjena za osiguranje adekvatnog odgovora na potrebe Roma” koji implementiramo u partnerstvu sa World Vision organizaciojom. Kroz ovaj projekt imamo aktivnosti u koje su u navjećem broju ukljucena djeca.

Kroz ovaj projekt organizujemo edukativno-kreativne radionice sa djecom uzrasta od 6 do 15 godina. Radionice radimo u tri osnovne škole na području općine Visoko i to OŠ Kulin ban, OŠ Safvet-beg Bašagić, OŠ Musa Čazim Ćatić i u prostorijam udruženja, s djecom radimo na principu neformalne edukacije.

OSNOVNI CILJ RADIONICA: Uključivanje djece u što većem broju u obrazovni sistem i razvijanje svijesti o neophodnosti i važnosti obrazovanja.

ZADACI RADIONICA:

– pravilan psihofizički razvoj djece

– da se kod djece razvije svijest o lijepom

– da se kod djece stvori osjećaj empatije i solidarnosti

– da se kod djece razvije kreativnost, radoznalost, upornost i volja

– da se kod djece razvija svijest o oćuvanju kulturnih i prirodnih vrijednosti

– da djeca steknu naviku na školske obaveze

Također u proteklom periodu i narednom kroz ovaj projekt djecu ćemo voditi na izlete. 07.06.2014. djeca su posjetila Kids festival u Sarajevu. Na ovaj izlet smo išli zajedno sa Policijskom upravom iz Visokog koji su bili naša pratnja tokom odlaska na Kids festival, boravka i dolaska kući. Na ovaj izlet smo poveli 63 djece uzrasta od 6 do 14 godina zajedno sa naših 7 volontera koji su zajedno sa hostesama Kids festivala pazile na djecu. Djeca su bila jako zadovoljna i sretna sto imaju priliku da posjete ovu manifestaciju da se igraju i druže.

Proudly powered by WordPress