Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za koga igraju Cerić i Tuzlić

izbori opci 2014Iz lokalne visočke perspektive posmatrajući širu političku situaciju, a sve kroz nadolazeće Opće izbore koji su trenutno u sjeni Svjetskog nogometnog prvenstva, ali odmah nakon njega će krenuti najprljavija kampanja ikad viđena u BiH, vrlo je interesantno proanalizirati pojavu Mustafe Cerića i Halila Tuzlića koji su se kandidovali za bošnjačkog člana predsjedništva. O Mustafi Ceriću bivšem reisu porijeklom iz Visokog sve je već poznato, dok je Halil Tuzlić aktuelni načelnik općine Breza.

Ako se podsjetimo rezultata Općih izbora od prije četiri godine i vidimo da je 162.831 glas koliko ih je dobio Bakir Izetbegović (SDA) tek nešto više od 20.000 glasova više od 142.387 koliko ih je dobio Fahrudin Radončić (SBB) onda nam se samo od sebe kaže da uloga Mustafe Cerića i Halila Tuzlića će biti presudna u izboru bošnjačkog člana predsjedništva. Recimo da Cerić teško može pobijediti bez baze i bez obzira što ga podržava A-SDA, a pri tome uzmimo u obzir da će sigurno dobiti 50.000 glasova što je valjda zaslužio za 19 godina na čelu IZ BiH te od nana i deda koji još uvijek pored bezličnog Kavazovića misle da je on reis na pitanje čiji su to glasovi odgovor je jasan da je to isto SDA biračko tijelo kao i u slučaju Izetbegovića.

Ako tome pridodamo da je aktuelni načelnik općine Breza Halil Tuzlić bivši SDA kadar koji je u Brezi pobijedio kao nezavisni kandidat sa 3.134 osvojena glasa od ukupnih 11.724 onih koji su glasali, jasno je da će i eventualnih 5.000 glasova koje će dobiti na narednim izborima opet biti brojka koja će direktno oštetiti SDA kandidata za predsjednika. U toj računici dobili smo kalkulaciju po kojoj Radončić preskače Izetbegovića. S tim da treba znati da ovaj put nema u igri Željka Komšića kojeg su Bošnjaci izglasali za predsjednika.

Oni koji se ozbiljnije bave politikom znaju da kandidature Cerića i Tuzlića nisu nimalo naivne i slučajne, u situaciju u kojoj se SDA na državnom nivou već dijeli na one Suljine/Adilove i Bakirove. Osim borbe za vlast u oktobru, SDA naredne godine očekuje Kongres i borba za preuzimanje stranke. Izbori su sada prilika da se kadrovi Adila i Bakira dobro pozicioniraju kako bi imali što bolje pozicije pred održavanje Kongresa. Naravno nije isključeno da se u konačnici pojavi i neko treći iz sjene ko će pomrsiti račune i Adilovcima i Bakirovcima i postati novi lider SDA što bi bilo i najbolje. Visoko je na prošlom Kongresu loše procijenilo, glasalo se za Bakira više nego za Tihića pa je uslijedila kazna, kako će biti ovaj puta, pred nama je. Nije isključeno da se istorija ponovi, često to tako biva…

A kada smo kod kandidata za članove predsjedništva BiH, Visoko je prije četiri godine glasalo ovako:

1. Željko Komšić – 7.075

2. Fahrudin Radončić – 3.877

3. Bakir Izetbegović – 3.661

Proudly powered by WordPress