Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Adnan Čorbo nekadašnji trener NK Bosna, danas trener U-19 selekcije FK Sarajevo

adnan corboEkipa U-19 Sarajeva je učestvovala na 38. turniru „Trofeo Dossena“, koji godinama okuplja mlade ekipe sa cijelog svijeta. U-19 ekipa Sarajeva pod vodstvom Adnana Čorbe je jedina na turniru uspjela skinuti skalp velikom Interu, pobjedniku turnira. Sarajevo je protiv Intera odigralo 0:0, uz sjajnu igru i nekoliko odličnih prilika. Nakon otvaranju turnira i remija protiv Intera, Sarajevo je snage odmjerilo sa Cremoneseom, od kojeg su izgubili 1:0, te su sa Atalantom remizirali 2:2.

Kako je došlo do poziva da mladi tima Sarajeva učestvuje na turniru koji godinama spaja ekipe iz cijelog svijeta?

To možemo da zahvalimo vodećim ljudima u našem klubu, posebno direktoru Dini Selimoviću. Moram da napomenem da smo u veoma kratkom periodu učestvovali na dva veoma jaka turnira. Pored navedenog, bili smo učesnici i Kvarnerske rivijere, te nas u narednom mjesecu očekuje i turnir u Pragu.

Sarajevo je na otvaranju turnira odigralo bez golova sa Interom, pobjednikom turnira „Trofeo Dossena“. Kako ste vi kao trener vidjeti igru svoje ekipe na uvodnom meču?

Veoma sam zadovoljan nastupom mojih igrača,koji su pokazali zavidni fudbalski nivo, mogu slobodno reći i nadigrali renomiranog protivnika i po procjeni prisutnih zaslužili pobjedu.Ono što bih posebno istakao je, ponašanje i karakter naših mladih nada koji su pokazali da ne zaostajemo za vodećim ekipama iz Italije i da je budućnost našeg fudbala u njima.

Kako ste generalno vidjeli nastup svojih mladića na turniru „Trofeo Dossena“?

Kao što sam već spomenuo u predhodnom odgovoru, veoma pozitivno i uvjerenja sam da samo kroz kvalitetne međunarodne turnire možemo da vidimo na kojem smo nivou. Mladi igrači fudbalskog kluba Sarajevo su na najbolji mogući način prezentovali svoj klub kao i svoju državu.

Sarajevo je dolaskom Vincenta Tana najavilo da će u budućnosti više pažnje posvećivati mlađim kategorijama. Da li se neke promjene već vide?

Naravno da su pozitivne promjene već vidljive. Sama činjenica da smo jedina ekipa sa ovih prostora koja učestvuje na navedenim turnirima govori o kakvim namjerama i promjenama je riječ. Uz to, treba spomenuti i reorganizaciju omladinskih pogona i početak rada akademije FK Sarajevo, prve na ovim prostorima koja obuhvata dvije generacije U-17 i U-19, što jasno govori o ciljevima kluba. Vrijedno napomene je i trening centar, kao jedan od važnih faktora u razvoju mladih igrača.

Da li u skorijoj budućnosti možemo očekivati da neko iz vašeg U-19 tima zaigra i u prvom timu?

Naravno, to je i krajnji cilj cijelog projekta.

Za kraj nam prokomentarišite dokle Sarajevo može u Evropa ligi i da li bi u drugom pretkolu više voljeli Haugesund ili Broughton?

Optimista sam u svakom slučaju. Ovom prilikom našem prvom timu želim puno uspjeha u Evropa ligi i nadam se da će dogurati što dalje.

federalna.ba/Ajdin Beganović/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress