Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Koga nam to nude visočke stranke na listama za naredne Opće izbore

opci izbori 2014Približava se rok kada će sve političke stranke prijavljene za naredne Opće izbore morati predati liste svojih kandidata. U nekim od političkih stranaka u Visokom već su riješene dileme i prijedlozi kandidata za tri nivoa vlasti su otišli prema Kantonalnim odborima na verifikaciju. Još uvijek sve kalkulacije su nezvanične, a na osnovu tih nezvaničnih informacija napravili smo pregled listi stranaka koje participiraju u OV Visoko. S obzirom da još uvijek traju unutarstranačke borbe oko toga ko će biti uopšte na listi i za koji nivo vlasti, odnosno kako će biti pozicioniran, mi ćemo samo paušalno pobrojati potencijalne visočke kandidate koji bi mogli biti na nekoj od listi. Podsjećamo na narednim izborima koji se održavaju u nedjelju 12.10.2014.godine glasat ćemo za četiri nivoa vlasti: Predsjedništvo BiH, Državni Parlament, Federalni Parlament i Skupština Kantona.

Predsjedništvo: Već ranije smo pisali o tome kako je Visoko nekada imalo i svog kandidata za predsjednika, to je bio Rasim Kadić 2002. godine kada je osvojio 6.500 glasova  ili 1,26%. Dvanaest godina poslije opet će Visoko imati “svog” kandidata za Predsjedništvo BiH, bit će to Mustafa Cerić i to kao nezavisni kandidat. Istina Cerića za Visoko veže samo to što je rođen u Visokom gdje je završio i osnovnu školu.

Zadnjih 15 godina Visoko nema ozbiljnog političkog kadra i autoriteta koji bi mogao ostvariti mandat u Državnom parlamentu. Ali da ne bi gubili vrijeme analizirajući gdje smo i šta smo, odnosno koliko značimo u političkom životu Države, Federacije i Kantona u nastavku samo donosimo nezvanična saznanja o tome koga bi visočke stranke mogle ponuditi biračima na narednim izborima.

SDP – Sveukupni pobjednik sa prošlih izbora u Federaciji i u našem kantonu koji je u protekle 4 godine imao samo Jasminu Zubić u Federalnom parlamentu i to kao kandidata sa kompezacijske liste ovoga puta kako saznajemo imat će i kandidata za Državni parlament i to bi mogao biti Alija Šahinović. Kada je u pitanju niža instanca vlasti tu bi se kao nositeljica liste mogla pojaviti upravo Jasmina Zubić, dok će na listu za Skupštinu ZDK zasigurno ići aktuelni predsjednik ove stranke i ministar u Vladi ZDK Muhamed Husić, prema ranijoj praksi na ovoj listi bi trebala biti bar još tri kandidata.

SDA – Trenutno vladajuća stranka na lokalnom nivou prije četiri godine imala je velike ambicije od kojih se ostvarilo direktno ništa. Kasnijim stranačkim kalkulacijama indirektno dobili su dva mjesta u Skupštini ZDK. Pitanje je da li će i na predstojećim izborima imati svog kandidata za Državni parlament, odnosno pitanje je gdje se vide i koga vide u unutarstranačkoj borbi za mjesto na listi u izbornoj jedinici 4 gdje su zajedno ZDK i SBK i na kojoj će se nalaziti osam kandidata, od toga najmanje tri žene. Na ovu listu pretenduju Fuad Kasumović, Šefik Džaferović, Šemsudin Mehmedović, Halid Genjac, Salkom Selman, Nermin Mandra, Mirsad Zaimović… Pitanje je gdje je ovdje mjesto za nekoga iz Visokog i dovoljno jakog da bi se mogao nečemu nadati pored pobrojanih? Kada je u pitanju Federalni parlament tu bi se mogao naći Mirza Ganić, aktuelni poslanik u Skupštini ZDK i nekadašnji vijećnik u OV Visoko i predsjednik Asocijacije mladih SDA ZDK. Za Skupštinu ZDK vjerovatno će kao i prije četiri godine OO SDA Visoko ponuditi četiri kandidata od kojih su najizvjesniji dr.Senad Karavdić i Mirza Omanović. Prvi već ima iskustvo rada  na ovom nivou vlasti, dok je drugi bio nosilac liste na lokalnim izborima.

A-SDA –   Najmanje poznanica i nekako najtajnovitiji su u OO A-SDA Visoko. Imaju dobre pozicije na Kantonalnom nivou obzirom na status Refika Kurgaša kao predsjednika stranke. Jedina neprovjerena informacija koja je stigla do nas iz ove stranke jeste da bi upravo Refik Kurgaš mogao biti nosilac liste u izbornoj jedinici 6, a to je lista za Federalni parlament gdje bi pretendovao na glasove pored Visokog iz Kaknja, Olova, Vareša i Breze.

SBB –   Nakon unutarstranačkih promjena OO SBB-a je uspio konsolidovati redove i izbjeći podjele na tabore ZA i PROTIV aktuelnog predsjednika Kemala Mušinbegovića. Novi predsjednik stranke prema našim saznanjima upravo je ponudio kadrovima koji su bili lojalni bivšem predsjedniku mjesta na budućim listama. Navodno OO SBB-a Visoko neće imati kandidata za Državni parlament s ciljem matematičkih računica i kompezacija na drugim nivoima vlasti. Kada je u pitanju Federalni parlament tu bi svoje mjesto na listi mogla naći Meldina Ugarak, jedina sa prošlih izbora koja je ostvarila direktno mjesto u vlasti od svih visočkih kandidata, istina to je bila Skupština ZDK, jedna stepenica niže u odnosu na Federalni parlament. Kada je u pitanju Skupština ZDK tu bi se prema našim saznanjima mogli naći predsjednik Kemal Mušinbegović, aktuelna vijećnica Nevzeta BegićAdnan Kubat koji se nalazio i na listi za lokalne izbore prije dvije godine i koji je bio visoko pozicioniran na petom mjestu sa ukupnih 348 dobijenih glasova i zamalo je postao peti vijećnik SBB-a.

SBiH Nedavna (ne)očekivana promjena na čelu ove stranke u kojoj je Vahid Hećo nakon 18 godina na svoj prijedlog podnio ostavku u trenutku kada se raspravljalo o budućim listama možda najbolje oslikava trenutno stanje u ovoj stranci. Da li će opet imati kandidata za Državni parlament pitanje je, prije četiri godine to je upravo bio Hećo, a nakon ove promjene na čelu stranke ponovo se u kontekst budućih kandidata na listama spominje ime Asmira Hodžića. Kada je riječ o Federalnom parlamentu jedino realno i politički opravdano bi bilo da se kao nosilac liste u našoj izbornoj jedinici pojavi ime prof.dr. Izeta Smajevića, dok bi mjesta na listi za Skupštinu ZDK mogli popuniti upravo najbliži saradnici bivšeg predsjednika.

BPS –   Kao i u slučaju A-SDA, malo je poznanica oko visočkih pristalica ideje Sefera Halilovića. Ono što bi bilo realno za očekivati jeste da se na listama pojave imena Senada Trake, Halima Derviševića i Mirnesa Fatića, samo još ostaje pitanje ko će biti na kojoj listi.

Suad Agić (Nezavisni kandidat) – Ono što je sasvim izvjesno u odnosno na sve gore hipotetički napisano jeste kandidatura advokata i bivšeg člana OO SDA Visoko Suada Agića. Već je potvrđeno u CIK-u da će se nekadašnji član Izvršnog odbora SDA Visoko, vijećnik u OV Visoko i poslanik u Skupštini ZDK naći na listi za Federalni parlament izborne jedinice šest i to kao nezavisni kandidat.

Svakako da će sve uskoro biti puno jasnije zbog rokova Centralne Izborne Komisije, a kako je splasnula i euforija oko nastupa naše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu ulazimo i fazu predizbornih aktivnosti i otkrivanja mnogih nepoznanica do mjeseca septembra kada počinje onih mjesec dana ludila, vjerovatno najprljavije ikada do sada predizborne kampanje u borbi za vlast i izborni plijen zvani budžet i javna prduzeća.

Mi ćemo svakako kada se ozvaniče liste kao i svaki put do sada ponuditi anketu u kojoj ćete moći glasati i prije samih izbora u izbornim jedinicama 6 i 4 te za Skupštinu ZDK s tim da će na listama biti samo imena kandidata stranaka iz Visokog. Ako se sjećate prije četiri godine ta je anketa pokazala tačnost od preko 90%, a cilj joj je i da se afirmišu visočki kandidati bez obzira kojoj stranci pripadali.

Proudly powered by WordPress