Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočanin Hazim Prežić, uspješan rukometni trener u Njemačkoj!

Hazim Prezic.jpgBez obzira na krizu koja posljednjih godina potresa RK “Bosna“, zna se da je Visoko uvijek bilo grad rukometa i da u svakom trenutku neki Visočanin u ovom sportu privlači pažnju. Trenutno i više njih, jer je naša reprezentacija napravila historijski uspjeh plasmanom na Svjetsko prvenstvo, a Faruk Vražalić i Amir Čakić su dio te reprezentacije, dok je u istoj povremeno i Faruk Halilbegović. Svi oni uspješno igraju i za svoje klubove u jakim evropskim ligama, međutim, imamo mi i trenerskih imena koja veoma uspješno obavljaju svoj posao i to baš u rukometno najjačoj državi na svijetu, Njemačkoj. Riječ je o Hazimu Prežiću, Visočaninu koji je već više od 20.godina u Njemačkoj, a prije rata je igrao za Bosnu u generaciji F.Hurema, S.Skopljaka, Z.Antovića, Zilića, Divkovića, Alića, Hodžića, Semića… itd. Osim Bosne, Prežić je igrao i u sjajnoj generaciji tuzlanske Slobode koja je ušla u tadašnju Prvu jugoslovensku ligu, pod trenerskom palicom Srđana Praljka. Nakon odlaska u Njemačku, Prežić nastavlja svoju igračku karijeru u brojnim klubovima, da bi kao trener prvi posao imao u TV Hersfeldu, nakon čega preuzima drugoligaša Landwerhagen. U sadašnji klub za koji je nastupao kao igrač, SVH Kassel, dolazi kao trener 2012., kao nasljednjik sadašnjeg selektora reprezetacije BiH, Dragana Markovića:

– U SVH Kassel samo stigao u trenucima kada je ovaj klub bio u velikim finansijskim  problemima i skoro da su ostali bez igračkog kadra. Predsjednik tog kluba je moj bivši suigrač Achim Botte, koji me zamolio da mu pomognem oko konsolidacije kluba. Odlučili smo se za potpuno podmlađivanje ekipe, dovođenjem neafirmisanih igrača iz okolnih manjih klubova. Za samo godinu dana smo uspjeli napraviti tim koji je bio treći u Landesligi, a onda smo shvatili da ova ekipa ima potencijal, pa smo se ipak pojačali sa trojicom iskusnijih igrača, jednim Slovakom, jednim Bjelorusom i bivšim reprezentativcem BiH Farukom Tataragom. Uoči ove sezone smo se pripremali da napravimo korak više i osvojimo prvo mjesto, te plasman u viši rang takmičenja i u tome smo uspjeli na impresivan način sa 22 pobjede, dva remija i samo dva poraza, ponosno kaže Prežić.

Nakon osvajanja prvog mjesta i plasmana u viši rang takmičenjima, daljni angažman u klubu za Prežića naravno nije upitan, jer je uspjeh koji je on napravio sa ovom ekipom odjeknuo u njemačkoj sportskoj javnosti:

Hazim Prezic1.jpg– Svi su u gradu prezadovoljni, jer osim pomenute trojice starijih igrača, prvo mjesto smo osvojili sa igračima koji su u prosjeku starosti oko 20 godina i dolaze iz bliže okoline Kassela, pa ja to volim uporediti sa visočkom Bosnom koja također igra uglavnom sa mladim igračima iz svog omladinskog pogona. Rukomet se u Njemačkoj voli i to je uz nogomet sport koji privlači najveću pažnju, tako da je i svaki uspjeh itekako popraćen i medijskom pažnjom.

Prežić dva puta godišnje dolazi u Visoko i nikada ne propusti priliku da odradi barem jedan trening sa igračima Bosne i pokuša prenijeti dio svog bogatog iskustva na tu mladu perspektivnu ekipu:

– Ja bih bio presretan da u Kasselu imam jednu takvu ekipu iz svog pogona, sa igračima koji imaju 17, 18 godina i koji su veliki potencijal. Ponavljam da smo mi sa igračima koji samo samo par godina stariji osvojili Landesligu i sada ćemo u višem rangu nastaviti sa tom politikom forsiranja mladih igrača, uz samo nekoliko starijih koji su neophodni da bi se ipak uspostavila ravnoteža. Pratim ja preko vašeg sajta  sva dešavanja oko mog matičnog kluba i nadam se da će se finansijska situacija stabilizovati i da će svi u ovom gradu prepoznati kvalitet mlade ekipe. Ni kod nas nije perfektna finansijska situacija, ali su mali lokalni privrednici odlučili podržati klub u kojem igraju mladići iz okoline, što bi i u Visokom morao biti slučaj, zaključio je Prežić

Prežiću želimo puno sreće u narednim sezonama, još uspjeha u trenerskom poslu u zemlji u kojoj se igra najbolji rukomet na svijetu, a nadamo se da će jednog dana, kada se vrati u rodni grad, svoje ogromno iskustvo prenijeti i na nove mlade generacije Bosne.

{joomplucat:1168 limit=24|columns=4}

Proudly powered by WordPress