Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Očekuje se izvještaj stručnog tima o stanju na ugroženim područjima

maglaj7Na području Zeničko-dobojskog kantona formiran je poseban tim stručnjaka geološke i građevinske struke, koji procjenjuju stanje na terenu u pogledu stabilnosti klizišta u najugroženijim područjima općina Zenica, Žepče i Maglaj, radi osiguranja sigurnog povratka osoba evakuiranih tokom poplava. 

Od članova Stručnog tima očekuje se da daju ocjenu i preporuke za sanaciju klizišta i smjernice za izradu projektnih zadataka. Ovaj stručni tim procjenjuje najveća klizišta, te će se uskoro sačiniti i definitivan izvještaj o područjima na koja se može vratiti stanovništvo s ugroženih područja.

Članovi Kantonalnog štaba Civilne zaštite očekuju da će zvanični izvještaj sadržavati sve relevatne podatke, počevši od pozicije klizišta i stambenih objekata oko klizišta, morfoloških karakteristika terena, dimenzije i geološku građu klizišta pa do hidroloških i hidrogeoloških značajki tih područja. 

Na osnovu ovog dokumenta, Kantonalni štab Civilne zaštite ZDK-a donijet će odluku o povratku evakuiranih osoba na područja koja su sigurna za povratak, a za osobe s područja koja se proglase opasnim po daljnje stanovanje i gradnju stambenih objekata, rješenja će se tražiti u skladu s prethodno donesenim smjernicama i stavovima o zbrinjavanju porodica koje se nemaju gdje vratiti. 

Proudly powered by WordPress