Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zubić, Smajević, Ganić, Kurgaš nosioci listi za Federalni parlament?

izbori 2014 glasacki listicVisoko je zadnjih petnaest godina politički igralo epizodnu i vazalsku ulogu u političkom životu ZDK. Obično su visočki politički kadrovi svih stranaka bili podanici političkih lidera iz Zenice, Kaknja, Tešnja, Zavidovića, u pravilu stvarni politički autoriteti iz pomenutih gradova imali su svoje satelite u Visokom iz svih stranaka kojima su nudili sitne usluge lične prirode, a ovi su zarad istih prodavali visočke interese od kojih je šira zajednica mogla imati neki veći interes. Međutim, izgleda da se politička svijest u Visokom mijenja. Od Općih izbora 2010. godine u Visokom se počelo drugačije politički razmišljati, prvo se politička abeceda naučila u strankama, zatim su se sluge i vazali odstranili sa značajnijih funkcija i na kraju se konačno počelo razumijevati šta je to izborna jedina 4, a šta izborna jedinica 6 i koliko je važno da visočki kandidat ima bolju poziciju na listi bez obzira na kojem nivou vlasti je kandidat.

Kako saznaje Visoko.co.ba, istina još uvijek nezvanično, ali sam malim procentom mogućnosti pogreške, kada je u pitanju izborna jedinica 6, tačnije gradovi Visoko, Kakanj, Olovo, Breza i Vareš iz kojih izabrani kandidati odlaze u Federalni parlament, a prije četiri godine sva četiri kandidata iz četiri različite stranke bili su iz Kaknja, ovoga puta Visoko će imati dobre kandidate i to kao nosioce liste. Pored nosioca liste u strankama iz Visokog gdje to nije bilo moguće dobiti, kandidati su dobili također dobre pozicije.

SDP – Jasmina Zubić, aktuelna poslanica u Federalnom parlamentu koja je prije četiri godine ostvarila mandat sa kompezacione liste ovoga puta dobila je šansu da bude nosilac liste SDP-a. Na ovaj nivo vlasti visočki SDP će kandidovati još jednog svog člana, a to je Dejan Šćepanović.

SDA – Mirza Ganić, aktuelni poslanik u Skupštini ZDK bit će ovoga puta nosilac liste SDA u izbornoj jedinici 6. Ovo je poseban uspjeh SDA Visoko, ako znamo da su i prije četiri godine imali nositeljicu liste Amru Babić koja nije dobila dovoljan broj glasova da ostvari mandat.

A-SDA – Refik Kurgaš, predsjednik KO A-SDA ZDK je još uvijek neko za koga imamo najmanju potvrdu mogućnosti da će se kandidovati, a ako i pristane da bude u konkurenciji za Federalni parlament bit će i nositelj liste.

SBiH – Izet Smajović, trenutno vijećnik u OV Visoko također će kao visočki kandidat biti nosilac liste za Federalni parlament. Koliko će se aktuelna situacija u matičnoj stranci odraziti na njegov rezultat saznat ćemo u oktobru. Ali je svakako trenutno najbolje što SBiH ima u Visokom. Pored Smajevića OS SBiH će na ovoj listi imati još jednu kandidatkinju gospođu Husić.

SBB – Meldina Ugarak jedina Visočanaka koja je prije četiri godine osvojenim glasovima direktno osstvarila mandat u bilo kojem nivou vlasti, ona je tačnije tada postala poslanik u Skupštini ZDK. Prema posljednjim informacijama iz OO SBB-a Visoko oni bi trebali imati dva kandidata za Federalni nivo vlasti i to Meldinu Ugarak na broju 2 (jer su prije četiri godine imali Alinu Čabaravdić kao nositeljicu),  a kao drugi kandidat bi se trebao pojaviti Munever Zahirović.

BPS – Na naše pitanje jednom od članova Izvršnog odbora ove stranke koga će kandidovati za ovu listu, odgovor je glasio da se još uvijek ne zna konkretno ko bi to mogao biti i da li će biti nositelj liste, ali nam je potvrđeno da će i OO BPS-a imati dva kandidata u izbornoj jedinici 6.

Uskoro će naravno sve biti jasnije, tačnije 14.jula i više neće biti nagađanja, kada liste budu dostavljene u CIK, a nakon čega će se samo još čekati njihova zvanična potvrda u augustu. Nakon toga predizborne igre mogu da počnu. Iako su one stidljivo već uveliko na sceni. Najmanje što možete da uradite 13. oktobra jeste da izađete na izbore i glasate za visočke kandidate, pri tome da ih posmatrate kao ljude onakve kako ih doživljavate, a ne kao članove neke od stranaka. Ovo je mali grad i u njemu sve se zna, tako da nije teško procijeniti ko je od pobrojanih dobar, a ko manje dobar za Visoko, ko igra za Visoko, a ko za sebe lično.

Proudly powered by WordPress