Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sve je manje više prolazno, igram za Visoko i dio sam onog vašeg slogana od prije četiri godine “Visoko iznad svega”

muhamed husic crno bijela1Nešto više od pola godine nakon rekonstrukcije Vlade ZDK na čelu ministarstva privrede ZDK nalazi se Visočanin Muhamed Husić iz SDP-a koji je na tom mjestu zamjenio još jednog Visočanina Đemila Ugarka iz SBB-a. Iskoristili smo priliku prije zvanične predizborne kampanje da u formi kratkog intervjua porazgovaramo za ministrom Husićem, o stvarima koje smo evidentirali kao direktne ili indirektne poteze koje je povlačio, a koji imaju veze sa sredinom iz koje dolazi.

Gradski stadio Luke, tačnije legendarni “Asfalt” je svakim danom sve puniji i kao u najbolje vrijeme mali fudbal se vratio na stadion, na kraju uz mnogo odgađanja ipak se uspjelo realizovati obećano?

Na tome sam počeo raditi još kao vijećnik, pa i ranije kao građanin potpisom onih peticija ako se sjećate. Ulaskom u zakonodavnu vlast među prvim inicijativama koje sam podnio bila je upravo ta, nije bilo sluha lokalne vlasti za moj prijedlog. Dolaskom na mjesto ministra promijenile su se i okolnosti. Drugačije je i lakše djelovati s viših instanci, moram posebno istaknuti korektnost Zijada Mušinbegovića i njegove firme “Mušinbegović” d.o.o, rezultat svega toga je da se mali nogomet opet igra svaki dan na “Asfaltu”.

Voda za Gračanicu, zbor građana i na kraju ipak ništa?

– Žao mi je što su pojedinci ispolitizirali cijelu priču, izmanipulisali mještane Gračanice i “ubjedili” ih da voda iz Vareša ne valja iako istu koriste na svojim privatnim imanjima i to im ne smeta. Imao sam najbolje namjere, izlobirao na svim nivoima da se složi mozaik u interesu cijele Gračanice. Međutim nije bilo sluha i političke volje. Da može drugačije i da ta priča ima smisao uz odobravanje i samoorganizovanje mještana primjer je Smršnica, gdje se pitanje vodosnabdijevanja rješava i bit će riješeno.

Zagovarali ste još kao vijećnik kao jedan vid rješavanja problema sa smećem u Visokom takozvano reciklažno dvorište, i po tom pitanju sa mjesta ministra ste pokrenuli neke stvari?

Tačno tako, u tu svrhu 30.000KM sa Kantona je stiglo u Visoko. Uz jedinstvo i politički dogovor može još bolje, samo je potrebna volja i isključivanje privatnih sujeta i ljubomore, te stav po kojem je ispravno samo ono što ja mislim  da je ispravno.

S velikim očekivanjima ste ušli u priču konačnog rješavanja statusa RK Vema i njenih radnika, te općenito radnika Veleprometa maloprodaje što je i pod direktnom nadležnosti ministarstva privrede. Ta priča je nažalost završila neuspješno?

– Učinio sam sve što je zakonski bilo potrebno da se učini kako bi se našao kupac za RK Vemu koji bi riješio i sudbine preostalih radnika koji svakog prvog u mjesecu gledaju kako poštar dijeli penzije njihovim dojučerašnjim radnim kolegama, a oni se snalaze i preživljavaju samo oni znaju kako. Mnogo je to zamršena priča, upustio sam se u rasplitanje tog čvora u kojem se prepliću stotine privatnih, političkih i svakih drugih interesa. Lobirao sam na Vladi da pitanje Veme bude aktuelizirano, uspio sam u tome, dolazili su radnici i pred zgradu Vlade, bili smo u koordinaciji svakodnevnoj. Osim što nekome nije u interesu da se proda Vema, jer bi tada isplivali mnogi visočki lopovluci, stvarna situacija je i takva da zaista niko nije bio ozbiljno zainteresovan da je kupi. Sve je to išlo na ruku onima koji zagovaraju stečaj. A eto vidite u Visokom su sad moderni ovi stečaji od kojih neko možda i ima koristi.

U Vašem mandatu i pravoslavna crkva u Visokom je dobila 8.000KM novčanih sredstava za renoviranje. Franjevačka gimnazija je ušla u sistem budžetskog finansiranja kao i sve ostale škole na kantonu, a to je jedna malo drugačija slika koja izlazi iz Visokog i šalje poruku da nismo onakvim kakvim nas se pokušava predstaviti po pitanju suživota?

Pa zar nije sramota da se svako malo razbijaju prozori na crkvi Sv. Prokopija. Svaki pravi Visočanin se stidi takvih djela pojedinaca koji ne vide koliku štetu nanose Visokom takvim necivilizovanim glupostima. Visoko treba i mora da bude otvoren grad, spreman za prihvatanje drugog i drugačijeg kao što je uvijek i ranije bilo. Javno se treba ograditi od pojedinaca koji neodgovornim ponašanjem nanose trajnu štetu Visokom svojim ponašanjem. Sa druge strane Franjevačka gimnazija u Visokom je oduvijek bila visočki brend i jedno od obilježja Visokog u vremenima puno prije nas. Ponosan sam što je u vremenu kada je SDP na vlasti u ZDK došlo do ovakve odluke. Smatram da je za kompletan imidž Visokog potrebno što više se angažovati na ovim stvarima i poslati jednu jasnu poruku cijeloj BiH da Visoko nije jedna zatucana provincija, ipak smo mi nekad bili centar ovog područja, svi oko nas su imali registarske oznake “Vi” i ovo područje se zvalo “Visočki srez”.

Do kraja mandata na mjestu ministra je ostalo nešto više od dva mjeseca, ima li dovoljno vremena da se bar pokrene neki novi projekat kada je u pitanju Visoko konkretno?

U posljednje vrijeme intezivno radim kada je Visoko u pitanju na projektu pješačkog mosta u Lukama koji bi spajao Naselje Luke preko rijeke Bosne sa industrijskom zonom u Ozrakovićima, od čega bi višestruk interes imali svi koji trenutno imaju firme u bivšem Veleprometu, Vispak, Galerija Kovo, IM Semić, R Produkt, Vinex  … kao uostalom i sami građani.

Za kraj jedno indiskretno pitanje, da li ćete se naći na nekoj od listi za naredne Opće izbore?

Da, bit ću kandidat na listi SDP-a za Skupštinu ZDK i to na broju 8. Nadam se ulasku u Skupštinu ZDK, sad imam i to neko iskustvu u izvršnoj vlasti ZDK koje ću ukoliko dobijem mandat znati primjeniti u zakonodavnoj vlasti. Sve je manje više prolazno, igram za Visoko i dio sam onog vašeg slogana od prije četiri godine “Visoko iznad svega”, ko to zna prepoznati u istom smo timu.

Proudly powered by WordPress