Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Jedan nosilac za Državni parlament, sedam nosilaca na Federaciji i jedan nosilac za Skupštinu ZDK

izbori-ilustracijaPredstojeći Opći izbori u političkom životu Visokog donose jednu novost. Nikada kao ovaj put izbori u lokalnim političkim stranaka nisu ozbiljnije shvaćeni, a što potvrđuju i liste, prevashodno onih koji su već osjetili šta je vlast ili biti u vlasti. Dok su se prije četiri godine dešavale situacije da kandidati na listama uopšte nisu razumijevali razliku između Lokalnih i Općih izbora, što su potvrđivali njihovi javni nastupi, do toga da lideri stranaka i izborni štabovi nisu imali pojma šta je izborna jedinica 4, a šta izborna jedinica 6 i zbog čega je važno imati nosioca liste, odnosno što bolje pozicioniranog kandidata, ovaj puta je priča potpuno drugačija. Ako je suditi po tome ko je sve na listama, koje su pozicije visočkih kandidata i kako se već razmišlja o izbornom inžinjeringu (prevashodno kako se zaštiti da ne budeš prevaren) sasvim je jasno da Visoko u Opće izbore 2014. ulazi potpuno politički osviješćeno i spremno za puno bolje rezultate nego 2010.godine. Podsjećamo na prošlim izborima jedino je Meldina Ugarak (SBB) ostvarila direktni mandat u Skupštinu ZDK, kasnije su Senad Karavdić (SDA) i Mirza Ganić (SDA) također dobili mandate, ali nakon odustajanja Miralema Galijaševića (SDA) i Bernadete Galijašević (SDA). Mandat u Federalnom parlamentu ostvarila je Jasmina Zubić (SDP) ali sa kompezacijske liste, dok u Državnom parlamentu nismo dobili predstavnika, a po broju osvojenih glasova visočkih kandidata nismo bili ni blizu potrebnom broju glasova za dobijanje mandata. Uz sve to pozicije visočkih kandidata iz svih stranaka nisu bile ni približne onima kako to izgleda ovaj put.

Visoko u naredne Opće izbore ulazi sa jednim nosiocem liste za Državni Parlament u izbornoj jedinici 4, radi se o Ratku Orlandiću (NSRZB).

Kada je u pitanju Federalni parlament u izbornoj jedinici 6, za razliku od prije četiri godine ovaj puta dominiramo. Visoko ima čak sedam nosioca listi: Jasmina Zubić (SDP), Mirza Ganić (SDA), Refik Kurgaš (ASDA), Mirnes Fatić (BPS), Elbis Rašidović (NSRZB), Sulejman Ferhatović (Koalicija zajedno za promjene) i Meldina Ugarak (SBB). S tim da je još uvijek neizvjesno mjesto Meldine Ugarak (SBB) jer se Centrala ove stranke u Sarajevu odlučila da, do 08.08., dok CIK ne potvrdi liste ne izlazi u javnost sa imenima, a kako saznajemo za razliku od onoga kako su izgledali prijedlozi sa Opštinskih odbora predsjednik stranke se odlučio na određene izmjene po vlastitom nahođenju. Za ovaj nivo vlasti Visoko će imati i jednog nezavisnog kandidata i to Suada Agića. Otprilike su se sve stranke odlučile da imaju po dva kandidata za izbornu jedinicu 6, osim SBiH koja je kandidovala 3 i BPS-a koji se pojavljuje sa čak 4 kandidata.

Očekivano za Skupštinu ZDK koja broji 35 poslaničkih mjesta stranke su kandidovale i najviše potencijalnih budućih poslanika. Prednjače ASDA sa 11 i BPS sa 7. Ostale stranke otprilike nastupaju sa tri ili četiri kandidata. Za ovu razinu vlasti Visoko također ima jednog nosioca liste, a to je Amir Ganić (ASDA).

Analitički posmatrano dolazimo do interesantnog podatka da se predsjednici svih lokalnih stranaka, bar onih koji trenutno participiraju u OV Visoko, nalaze na nekoj od listi. Muhamed Husić (SDP) je na listi za Skupštinu ZDK, kao i Kemal Mušinbegović (SBB), Ismet Dedić (SBiH), i Senad Trako (BPS), a Amir Ganić (ASDA) rekosmo i da je nosilac liste svoje stranke za ovaj nivo vlasti. Jedino se predsjednik OO SDA Visoko ne nalazi niti na jednoj listi, s tim da su dva potpredsjednika na listi za Skupštinu ZDK, Senad Karavdić (SDA) i Mirza Omanović (SDA).

Prvi dio posla na putu do boljeg Visokog, a kroz više instance vlasti je urađen, unutarstranačka borba ovaj put nam je dala željeni rezultat, opštinski odbori su se izborili na visšim nivoima za dobre pozicije svojih kandidata, sad je do nas birača. Ono što trebamo je da nas što više izađe na izbore i glasa unutar listi samo za visočke kandidate. Nadamo se da ti kandidati kada dođu na pozicije neće to sujetno shvatiti kao svoje radno mjesto naredne četiri godine bez osjećaja odgovornosti da su nešto dužni vratiti Visokom svojim političkim djelovanjem. Podsjećamo ukoliko nekoga pošaljemo u Skupštinu ZDK, on će naredne četiri godine imati zagarantovanih cca.850KM mjesečno. Ako nekoga pošaljemo u Federalni parlamenti on će naredne četiri godine zarađivati minimalno 3.500KM, a ako pak Amir Zukić (SDA), Asmir Hodžić (SBiH) ili Ratko Orlandić (NSRZB) uspiju dobiti dovoljno glasova za mandat u Državnom parlamentu, njihova plata će biti cca.6.500KM.

Ali idemo redom, prvo glasajte u našoj anketi, da vidimo otprilike kakvo je raspoloženje biračkog tijela, a nakon toga 12.oktobra kako drugačije nego “Visočki”.

Proudly powered by WordPress