Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočke džamije krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih

dzamija sadrvan munaraOmer Hadžihasanagić je Visočanin koji je nekad početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća snimao sa 8mm kamerom Visoko i običaje stanovnika ovog kraja. Jedna od tema bila je i visočke džamije, snimak koji objavljujemo zahvaljujući Hamdi Mataradžiji kome je Omer Hadžihasanagić amidža, nastao je za vrijeme jednog Kurban-bajrama u Visokom. Sam snimak i način snimanja je amaterski, ali dovoljan kao dokument i svjedočanstvo o jednom vremenu.

“Ja sam samo iz njegovih privatnih i familijarnih snimaka po nekoliko momenata “isjekao” neke dijelove i sastavio mali filmić koji sam postavio na Youtube, tek toliko da se sjetimo tih po mnogima boljih vremena i boljih ljudi koji su živjeli u tom vremenu – rekao je za naš portal Hamdo Mataradžija.

Interesantno je kada pregledate ovaj snimak kako stičete dojam da se u Visokom ništa značajno nije promijenilo zadnjih trideset godina, imate utisak kao da je sve snimano jučer nekim modernim telefonom izuzmemo li ponekog fiću koji prođe kroz kadar.

(Foto: Mensud Bečar)

{youtube}vcxFeiszlWA{/youtube}

https://www.youtube.com/watch?v=vcxFeiszlWA

Proudly powered by WordPress