Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Upriličen Dan otvorenih vrata u Konjičkom klubu “Visoko”

Dan otvorenih vrata Konjicki klub Visoko KopirajU sklopu manifestacije Visočko ljeto 2014., Dani kulture i sporta, u staroj kasarni “Ahmet Fetahagić”, u kojoj se i nalazi prostor Konjičkog kluba “Visoko”, upriličen je Dan otvorenih vrata ovog kluba, na kojem su prikazane razne tehnike rada sa konjima i rad samog kluba.
Tokom naše posjete Konjičkom klubu “Visoko” imali smo priliku da pogledamo kako to izgleda jedan radni dan ovog kluba, koji pored svih aktivnosti i rada sa konjima, kroz projekat nazvan Terapijsko jahanje, pomaže djeci sa određenim poteškoćama u razvoju na način da u radu sa konjima djeca uče kako nadvladati svoje teškoće.
 
Edna Dragunić psiholog KK VisokoZa naš portal, član ovog kluba i psiholog koji radi na razvoju Terapijskog jahanja, Edna Dragunić, kazala nam je: “Terapijsko jahanje je projekat koji Konjički klub provodi već dvije godine, sa ciljem rehabilitacije i pomoći djeci koja imaju određene poteškoće u razvoju, a često nam se u ovoj terapiji priključe i djeca koja u radu sa konjima uče kako nadvladati svakodnevne stresne i emotivne situacije. Ovaj projekat je u službi upravo takvih ljudi i potpuno je besplatan, te na taj način tim koji sarađuje na ovom projektu, a koji se sastoji od dva nastavnika razredne nastave, psihologa i koordinatora za rad sa konjima, ima priliku da pomogne djeci koja se, nažalost, nađu u nekim poteškoćama. U sam proces uključena su djeca koja imaju određene kognitivne smetnje, zatim djeca sa emocionalnim problemima i oni koji imaju poteškoće u nekim praktičnim stvarima, te u radu sa konjima i drugim zanimljivim igrama pokušavamo da ih naučimo kako kontrolisati svoje emocije, kako da razvijaju svoju motoriku, razvijajući na taj način poseban odnos tjelesne i emotivne razvnoteže. Jedan od primjera su djeca sa Downovim sindromom koja, laički rečeno, imaju pojedine uspavane mišiće, koje jahanje pokreće, te se ti mišići samim radom i razvijaju.”
 
Tokom današnje manifestacije 20 mladih učesnika imalo je priliku da vidi šta je ustvari Terapijsko jahanje te su isprobali tehnike i razne zanimljive igre, koje su ustvari sastavni dio kompletne terapije u kojoj se jača ravnoteža između tijela i emocija kod djece sa posebnim potrebama.
Također, pored ovog, u drugom dijelu dana, kako je najavljeno u programu manifestacije, svi oni koji vole konje imali su priliku da pogledaju kako to izgleda rad sa konjima i kako se konji ponašaju u blizini ljudi, te su uživali u jahanju ovih plemenitih životinja. Naš portal donosi vam zanimljive fotografije sa ove manifestacije, kojom je prikazano ustvari šta je Konjički klub “Visoko” i kakve su njihove aktivnosti.
 
{joomplucat:1183 limit=20|columns=4}
 

Proudly powered by WordPress