Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Opasni otpad za koji Prevent nema rješenje ponovo se odlaže u krugu fabrike

prevent otpad 1Posljednjih dana ponovno smo svjedoci “emisije neugodnih mirisa”, preciznije rečeno smrada koji u pojedinim vremenskim intervalima zapahne Visoko, a dolazi iz proizvodnih postrojenja Preventa iz Topuzovog Polja. Visoko se već godinama suočava sa ovim problemom, dok se vlasnici Preventa također godinama, izuzev jednog perioda dok se otpad redovno odvozio iz Visokog, suočavaju sa problemom koji ne znaju ili iz finansijskih razloga ne žele da riješe. Podsjećamo, u prvim godinama nakon osnivanja Prevent Leathera u Visokom njihov otpad se nalazio po okolnim visočkim brdima i šumama i dijelom na divljoj deponiji Očazi, da bi na kraju završavao čak zakopan i u krugu fabrike, te tako trajno zagadio zemljište nizvodno od rijeke Bosne prema Moštru. Nakon pritiska javnosti i rijetkih hrabrih političkih pojedinaca menagment Preventa se odlučio ozbiljno pozabaviti svojim opasnim otpadom. Predlagali su spalionicu, koju je ujedinjena društvena zajednica odbila kao loš prijedlog, da bi potom ovaj problem bio riješen tako što je otpad odvožen iz Visokog. Što nije dugo potrajalo. Da li zbog finansijske neisplativosti po kapitaliste ili zbog loše procjene menagmenta koji se ponadao da je pronašao bolje rješenje koje će sačuvati više novca kako posrednicima i mešetarima tako i političkim diletantima koji su pregovarali sa Preventovim direktorima, pa sve do završnog računa koji je trebao vlasnicima ostavljati više profita. U svim pobrojanim varijantama niko nije brinuo o zdravlju Visočana i alarmantnim statističkim podacima iz ministarstva zdravstva ZDK o broju oboljelih od karcinoma.

prevent otpad 3Nakon svih propalih paušalnih pokušaja rješavanja ovog ozbiljnog problema i nakon propale ideje o nekakvom postrojenju koje će “ekološki” rješavati 80% otpada koji nastaje preradom kože na kraju se Prevent ipak opet morao okrenuti jedinom ispravnom rješenju, a to je odvoz otpada iz Visokog na deponije predviđene i prilagođene sa validnim dozvolama za tretman ove vrste otpada. Međutim u toj priči opet su se pojavili sitni mešetari koji su ponudili sumnjiva i neozbiljna rješenja koja su jednu veliku kompaniju kakva je Prevent koštala javne osude i političkog linča jedne od opština iz Republike Srpske koja je na svojoj sjednici opštinskog vijeća zvanično zabranila dovoženje otpada iz Visokog, nakon čega je zatražena i opsežna policijska istraga koja još uvijek traje. U međuvremenu lokalna vlast je još jednom pokušala da prevari mještane Gornjeg Moštra i dio tog otpada počne odlagati na zatvorenu, nelegalnu i divlju deponiju Očazi, na svu sreću po stanovnike tog kraja to je bio bezuspješan pokušaj.

prevent otpad 2Razlog zašto proteklih dana opet se suočavamo sa nesnošljivim smradom koji dolazi iz Topuzovog Polja jeste nagomilani otpad sa kojim Prevent ne zna šta bi, niti ima neko kvalitetno i ozbiljno rješenje kakvo bi morala da ima jedna ozbiljna i svjetska kompanija kakva Prevent zaista i jeste.

Fotografije koje objavljujemo i svjedoče o tome. Prema izjavama svjedoka nagomilani otpad se trenutno pretovara u nekakve vreće koje se opet odvoze u obližnje skladište u krugu KTK, a koje bi navodno uskoro trebalo biti predmetom prodaje, a čiji će novi vlasnik postati upravo Prevent.

Da li je to kvalitetno rješenje za Visoko?

Naravno da nije, ono čak nije ništa neozbiljnije i štetnije po okolinu od onog kada je otpad zakopavan u krugu fabrike.

Šta je zaključak?

On se nameće sam po sebi. Menagment Preventa sa aktuelnim rukovodstvom ne zna da riješi ovaj više nego ozbiljan problem sa tretmanom opasnog otpada koji u konačnici i brojkama znači samo veći broj Visočana sa dijagnozom karcinoma, što potvrđuju i zvanični izvještaji iz nadležnog kantonalnog ministarstva. Sasvim je moguće i da isti taj menagment ima rješenje i zna kako bi sve to trebalo da bude riješeno, ali igra na kartu visočkog strpljenja, jer svaki naredni mjesec u brojkama se pretvara u učinak i uspjeh koji na kraju godine prilikom obračunavanja poena na menadžerskim ugovorima tih istih direktora znači više konvertibilnih maraka na privatnim računima.

Do kada će ova stuacija biti ovakva kakva jeste?

Sve do tada do kada Visoko u prve redove svoje političke i svake druge odbrane ne izabare prave i hrabre ljude, suprotno ovim trenutnim cirkuskim zabavljačima omađijanim nepotizmom sa posebno izraženim afinitetima ka turističkim putovanjima i ekskurzijama finansiranim iz javnog proračuna.

Proudly powered by WordPress