Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sva četiri kandidata izborne jedinice 6 bit će iz Visokog

debata federalni parlament zajednickaOdgledali smo još jednu TV debatu u programu RTV Visoko i to posljednju predviđenu za kandidate koji se bore za glasove koji će im omogućiti mandat u Federalnom parlementu izborne jedinice 6, u kojoj je Visoko. Gledaocima je najatraktivnije gledati ovakve emisije u isčekivanju žestokih duela i svađa kandidata kada usljed pada koncentracije kaže se i nešto što možda nije najmudrije i najpametnije iznositi u javnost. Za takve detalje večeras smo bili uskraćeni, ali je jedna druga stvar sasvim izvjesna i nameće se kao budući standard. Gledajući visočke kandidate na svim nivoima kako izgledaju danas i kako su izgledali na prošlim izborima, ogromna je to razlika, da ne govorimo o još ranijim izborima. Visoko je konačno dobilo kandidate iz svih stranaka, koji konačno razumiju ono zbog čega su na listi, razumiju razlike između nivoa vlasti i njihovih ovlasti, jednostavno dobijamo kandidate koji se razumiju u politiku. Izlaze u javnost spremni, sa jasnim programima i pokazateljima, analizama, prijedlozima kako da se stvari pomjere u boljem smjeru. Konačno imamo kandidate koji nisu tu samo da bi popunili stranačku statistiku na glasačkom listiću.

Opšti zaključak i prognoza nakon ove TV debate bi bio slijedeći. Visoko će zasigurno dati najveći broj kandidata u našoj izbornoj jedinici, da ne govorimo konkretno o imenima kako se to ne bi shvatilo navijački i ulizivački, naše prognoze su potpuno optimistične. Kao što smo prije četiri godine bili apsolutni gubitnici koji su direktno svojim glasovima u Federalni parlament poslali sve kakanjske kandidate iz različitih stranaka, tako je naša analiza da će ove godine Visoko dati sva četiri kandidata koliko i daje naša izborna jedinica za Federalni parlament koji broji 98 članova.

Ako se subjektivan stav ne broji onda i objektivno bi trebalo biti tako. Evo i zašto. Nikad više nismo imali nosioca listi i nikada do sada to nisu bili “jači” kandidati. Pored njih tu je i nekoliko kandidata koji nisu nosioci listi, ali jako dobro razumiju politiku. Na određeni način smo kao grad oštećeni, jer nas gotovo pa nema na kompezacionim listama, što opet govori da još uvijek nismo jaki na višim instancama, ali zasigurno politički idemo ispravnim putem da se i to promijeni. Prošlo je vrijeme kada smo samo statirali u kukuruzima i bili vazali Kaknja, Zenice i Tešnja.

Na kraju ne možemo da ne primjetimo da su debate RTV Visoko i domaćina svih kandidata u studiju u “Pulsu” Nadje Omerović, postale svojevrsno političko okupljalište svih političkih subjekata u Visokom. Prije debate svaki kandidata dođe u pratnji stranačkih kolega, kandidata sa neke druge liste, a nerijetko su tu i predsjednici stranaka. Sve je to dobar znak na putu ka nekom boljem i drugačijem političkom Visokom.

Do izbora su ostale još dvije debate u programu RTV Visoko, posljednja sa kandidatima za Skupštinu ZDK i još jedna sa kandidatima za Državni parlament. Poruka je još uvijek ista i ne odstupamo od nje ni milimetra – Samo visočki i nikako drugačije!

(Fotografije sa večerašnje debate možete pogledati i na našem FB Pageu.)

{joomplucat:1190 limit=18|columns=4}

 

Proudly powered by WordPress