Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nekultura dijaloga

debata rtv visoko 3009Ukoliko se budući poslanici u Skupštini ZDK iz Visokog budu borili za Visoko kao u posljednjoj TV debati onda nema razloga da brinemo za visočke interese u Kantonu. Kao što smo i pretpostavljali posljednja u nizu debata za ovaj nivo vlasti ponudila je i najinteresantnije kandidate. Svjesni da im je ova debata bila posljednja prilika da se obrate biračima na ovaj način nisu se ni štedjeli, tako da su gledaoci konačno dobili ono što su na početku izborne kampanje i očekivali. A to je da se malo otvorenije i bez maski i rukavica priča o zadatoj temi i na istu replicira. Međutim, u ovom slučaju to nas je onda odvelo u drugom pravcu, tada smo spoznali svu nekulturu dijaloga onih koji traže da glasamo za njih. Na momente voditeljica Nadja Omerović je morala upozoravati kandidate na taj način što su im isključivani mikrofoni.

Opozicija nije štedila one koji su osjetili vlast u ove četiri godine ili su još uvijek u vlasti, emisija se u jednom trenutku čak i pretvorila u lični show program Muhameda Husića i Senada Karavdića iz čijih replika smo saznali i neke stvari do sada vješto politički upakovane koje su izgledale i činile se drugačijim.

Amir Ganić iz A-SDA je pokazao zavidnu smirenost i vladanje tematikom, te vješto poentirao na propustima protukandidata iz perspektive opozicije, ističući u nekoliko navrata da će kao budući poslanik u Skupštini ZDK “igrati za Visoko” čak i ako to bude u sukobu sa zvaničnim stavom stranke, a to ima posebnu težinu jer je Ganić jedini visočki nosilac liste na ovim izborima.

Kemal Mušinbegović aktuelni predsjednik SBB-a je ostao dosljedan svega onoga što mu je donijelo i preko 3.000 glasova sa lokalnih izbora. Sa ovim brojem glasova ukoliko ponovi rezultat zagarantovano će izboriti mandat. Mušinbegović je opet bez pardona iznosio činjenice kojima je raspolagao i adresirao ih na odgovorne. Ostavlja utisak jednostavnog i iskrenog čovjeka iz naroda. Osjetilo se da ima posebnu potrebu da se da se zahvalim svim Udruženjima koja su učestvovala u prikupljanju pomoći za ugrožene u majskim poplavama u čitavoj BiH te je pokazao zahvalnice koje su stigle iz Maglaja, Olova i Modriče…. i naglasio da one pripadaju i svim građanima Visokog koji su učestvovali na prikupljanju pomoći, a stigle su na adresu Udruženja “Humani ljudi” čiji je osnivač.

Muhamed Husić aktuelni ministar privrede u Vladi ZDK i predsjednik OO SDP Visoko, vješto je koristio sve moguće podatke koji su mu dostupni sa više instance vlasti, te jasno razjasnio za protekle dvije godine šta je bio čiji doprinos u Visokom i koliko je ko i privatno učestvovao u tim projektima. Iako se očekivalo da će Husić možda i malo politički kalkulisati u svom nastupu, kao već zreo političar svjestan prilike koju daje učešće u jednom ovakvom predizbornom programu iskoristio je svaku minutu i svaku sekundu replike da iznese kompletan svoj program i uz to adresira i etiketira one koji su u Visokom na lokalnom nivou krivi za ono gdje Visoko trenutno jeste. Kao i u prethodnim debatama kandidata SDP-a je pratio i veliki broj mladih članova ove stranke koji su uživo pratili debatu, što je jedna od specifičnosti ovogodišnjih predizbornih aktivnosti SDP-a u Visokom.

Pored Ganića, Karavdića, Mušinbegovića i Husića koji su po našem mišljenju najozbiljniji visočki kandidati za ulazak u Skupštinu ZDK, ostali kandidati će do kraja kampanje morati potražiti način i recept kako da ubjede birače da ih stave u kategoriju visočkih favorita za mandate.

Podsjećamo, prije četiri godine na Općim izborima, naivnim glasanjem visočkog biračkog tijela ostvarili smo samo jedan direktni mandat od ukupnih i mogućih 35, imamo drugu šansu da to promijenimo, naredna prilika je tek 2018.godine.

(Fotografije sa posljednje debate za SKupštinu ZDK pogledajte na našem FB Pageu)

Proudly powered by WordPress