Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izbori sami po sebi neće ništa promijeniti, ukoliko se ne promijeni ovaj odnos prema onima koje izabrete

suad agicPoštovani građani, ja sam Suad Agić rođen 1958.godine u Malim Trnovcima. Živim u Visokom, oženjen, otac dvoje djece. Radim u Kaknju i Visokom.  U ratu sam bio dobrovoljac, borac sa punim ratnim stažem. Na predstojećim izborima sam nezavisni kandidat za Federalni parlament.

Otkud, otkada i zašto u politici?! Falilo mi je države, prvenstveno, a onda zbog mogućnosti koje politika pruža da se država napravi.

Ja sam, naime, vjerovao da će Bošnjaci poslije rata, zajedno sa drugim narodima, na ovim, kažu, najskuplje plaćenim prostorima u Evropi, napraviti kakvu-takvu državu.

Nije se to dogodilo zato što se politika doživljavala i živjela suprotno njenoj prirodi. Radilo se za sebe, a ne za državu. S druge strane, ukoliko se politika radi i dožiljava i obnaša u skladu sa njenom prirodom, da je to najjavniji, najplemenitji posao, onda pruža takve mogućnosti da čovjek jednim slovom, jednim brojem, jednom rječju, može učiniti više nego tomovima knjiga, nego za cijeli život u nekom drugom poslu. Dakle, u zavisnosti od toga kako je obnašate, pravite učinke za sebe ili druge.

Ja sam u politiku donio sve, od karijere kao sudije sa 25 godina, advokata sa 27, partiotizma, ratnog dobrovoljca, do ideje i rješenja. Nisam tražio ništa, ništa nisam ni uzeo, ni članstvo upravnog odbora, ni indeks, ni fening, ni bilo koju drugu stolicu, ni ja ni moji. Nisam to dozvoljavao. Tražio sam samo jedno, da drugi ne uzimaju ono što im ne pripada. Naravno, njima sam donio problem.

Tako sam ju  i obnašao, kroz vjećnički i mandat skupštinskog poslanika ZDK. Kroz takav pristup sam radio, ponekad suprotno praktičnom djelovanju moje tadašnje stranke, i stotine studenata je došlo do stipendija, stotine građana u socijalnoj potrebi do dodataka i nekakve zaštite, poljoprivrednika i privrednika do poticaja…

Postavlja se pitanje, logično, na koji način, u ovoj poziciji nezavisnog kandidata u Federalni parlament, sutra, akoBogda ako budem izabran, ja mogu djelovati i mijenjati vrlo, vrlo teško stanje u kojem se nalazimo. Kao i dosad, ja sam rješenja pravio argumentima, ne rukama. Nema te drskosti u poslovničkim kulpama koji mogu ne dići ruku za stipediju u situaciji kada postoje resursi za to, za socijalnu zastitu, za privredne poticaje…

Tu posebnu ulogu imaju i mediji.

Tu moraju pomoći i građani.

Ono što vi možete učiniti, poštovani građani, jeste poštujući domet ovih izbora koji se održavaju ne zbog stanja nego zbog isteka roka, jer su propisani na ovu godinu, da u što većem broju izađete na izbore, da nakon izbora tražite vrlo precizne i oštre rokove i programe za izvršenje. Dakle, izbori sami po sebi neće ništa promijeniti, ukoliko se ne promijeni ovaj odnos prema onima koje izabrete. Vaš glas je investicija koja je uložena u moć koju oni imaju, oni su izvođači. Kontrolišite ih kao sto svaki investitor kontroliše izvođača koji gradi vrlo složenu investiciju koja se zove država. Ja ću to raditi s vama zajedno, ne znam u kojoj ulozi, bilo to kao građanin ili kao poslanik.

Ali i to od vas zavisi!

{youtube}Q5B1nwM0m_0{/youtube}

Proudly powered by WordPress