Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Trijumf OO SDA za sva tri nivoa vlasti

predizborni skup sda1Sve visočke stranke zbrajaju glasove, utiske, mandate, ono što su uradile i ono što nisu uradile, na putu do izbornog rezultata. Svako na svoj način predstavlja svoj uspjeh i “pobjedu”, bio to mandat u Skupštini ZDK, broj glasova stranke, Federalni ili Državni parlament… Novinarstvo je ozbiljna profesija, OO SDA Visoko svojim odnosom prema Visoko.co.ba ne zaslužuje da se spominje ni negativno, a kamo li pozitivno, međutim ako znamo da je novinarstvo objavljivanje nečega što neko ne želi i ne smije da objavi, a sve ostalo su dopisi odnosa sa javnoću, onda trebamo znati i objaviti neke činjenice u interesu te javnosti i novinarstva uopšte u Visokom od kojeg su napravili male piljarske propagandne redakcije čiji su urednici bezveznjaci iz izvršne vlasti.

Stvarni pobjednik izbora u Visokom je OO SDA Visoko. Evo i zašto. Senad Karavdić je ostvario direktni mandat u Skupštinu ZDK sa znatno većim brojem glasova nego prije četiri godine. Mirza Omanović je također u kombinacijama za mandat. Mirza Ganić nosilac liste za Federalni parlament se jednostavno prošetao kroz Visoko, Kakanj, Olovo, Brezu i Vareš i dobio glasova znatno više nego Amra Babić prije četiri godine koja je također bila nosilac liste. Tim prije Ganićeva pobjeda je interesantnija jer je za vrijeme predizborne kampanje obavljao hadždž, a u konačnici svojim glasovima je čak omogućio da SDA u izbornoj jedinici 6 možda dobije i dva mandata od ukupnih 4. U borbi za Državni parlament Visoko je prvi puta nakon dugo vremena imalo svog kandidata, bio je to Amir Zukić, sa slabijom pozicijom unutar liste na broju 10, ali je ipak na kraju dobio 3.865 glasova od ukupnog broja 6.423 što je bio i najveći broj glasova koje je dobila jedna stranka. Nama Visočanima ostaje da vidimo kako će nam uzvratiti ukazano povjerenje Halid Genjac (1.163), Nermina Kapetanović (1.163), Mirsad Mujić (1.020), Šefik Džaferović (1.145) i Šemsudin Mehmedović (844). I ovi visočki glasovi su omogućili SDA u izbornoj jedinici 4 da ostvari dva mandata, a postoji šansa da dobiju i treći. Bakir Izetbegović nije pojedinačni pobjednik u Visokom kao kandidat za bošnjačkog člana predsjedništva, ali je u odnosu na 2010.godinu značajno uvećao broj dobijenih glasova.

Pobjeda OO SDA Visoko na proteklim izborima je tim prije interesantnija iz razloga što više nije javna tajna da postoji pet struja unutar te stranke i da svi imaju svoje interese zašto je to tako. Ali je jedno izvjesno, na ovim izborima postojale su ozbiljne opstrukcije unutar stranke i posebna lobiranja, jasno je da je bilo i onih koji su priželjkivali izborni krah, najeklatantniji primjer je odlazak načelnice Amre Babić u jeku kampanje u Indoneziju na neki sajam vojne opreme i poljoprivrede, ista čak nije prisustvovala ni centralnom predizbornom skupu kako u Visokom tako i u Sarajevu, a sjećamo se da je jedan od razloga zašto je Munib Alibegović isključen iz stranke bio upravo njegov odnos prema izborima 2010.godine. Međutim, na krilima opšteg izbornog raspoloženja u cijeloj državi i OO SDA Visoko je trijumfovao u Visokom.  Sad samo ostaje pitanje koliko su oni zadovoljni izbornim rezultatom, koliko je istim zadovoljna centrala u Sarajevu, odnosno da li će biti sankcionisani oni koji su posmatrali ove izbore kao nešto što se njih ne tiče s nadom da se doživi krah i preuzme stranka.

(Foto: Anes Hajlovac)

Proudly powered by WordPress