Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Amra, Halim ili ujedinjena opozicija?

opcina smecarIgra sa političkog terena viših nivoa nakon Općih izbora ponovo je “spuštena” ili vraćena na lokalni teren. Dok su se još zbrajali rezultati izbora vijećnik Elvir Špiodić se obratio javnosti saopćenjem u kojem navodi kako se njegov Nezavisni klub vijećnika ugasio istupanjem iz Vijeća Nermina Sudžeke, on nije želio biti dijelom novog Kluba koji formiraju troje SDA-ovaca koji su napustili Klub vijećnika te stranke, ali ne i stranku, i kako do kraja mandata ima namjeru da nastupa samostalno i nezavisno. Nakon toga Džemil Halilović iz SDA se obratio jednim reagovanjem na naše pisanje o tome kako se odugovlači sa priznavanjem novih Klubova vijećnika nastalih učestalim prelascima vijećnika iz jedne u drugu stranku. Halilović je kao predsjednik nadležne Komisije za imenovanja pojasnio “gdje je zapelo”, ali je interesantna jedna njegova rečenica iz reagovanja u kojoj kaže: …”te je više nego evidentno da se radi o političkom pitanju i da su se stekli uslovi za novi međustranaćki sporazum” … Halilović, dovoljno mudar i informisan, i kao član Izvršnog odbora OO SDA jasno zna da je vrijeme za novi međustranački dogovor rukovođen onim što mu se dešava u vlastitoj stranci. A onda se dešava i saopćenje za javnost Izeta Smajevića koji informiše javnost o istupanju iz SBiH te obrazlaže razloge svoje odluke.

Dakle, u Visokom je trenutno politička situcija vrlo komplikovana i po pitanju većine u zakonodavnoj vlasti potpuno nejasna. Gdje će i za koga će igrati u narednom periodu Špiodić i Smajević? Ko je u SDA za Amru, a ko za Halima i kolika je uopšte više njihova snaga u pogledu na podršku Sarajeva jer se od ranije zna da je OO SDA Visoko čvrsto i jako podržavao Sulejmana Tihića i njegovu struju koja je suprotna nadolazećoj stvarnosti u ovoj stranci koja se zove Bakir Izetbegović.

Pitanje je i koliko rukovodstvo OO SBB-a ima uticaja na “svoja” tri vijećnika i njihovo ponašanje na sjednicama OV Visoko. Ista je situacija i u OO SDP-a gdje je jasno da postojeća tri vijećnika ne nastupaju zajednički. Načelnica Babić koristi svoje ovlasti i mogućnost da ucjenjuje i nudi usluge po javnom sektoru za kontrausluge i lojalnost, kao što je radio Alibegović u vrijeme kada je izgubio podršku stranke. Simptomatično je i ponašanje BPS-a,dok će se dva vijećnika OO A-SDA tek opredijeliti zavisno od ponude na tržištu.

Jedno je izvjesno i to nije nikakva tajna, užurbano je i aktivno lobiranje, sastaju se, razgovaraju, trguju, neki javno, neki tajno, svako iz svog interesa. Još uvijek najbolje pozicije imaju predsjednik OO SDA Visoko i predvodnica Izvršne vlasti jer imaju najbolje karte u rukama, odnosno najviše vijećnika, ali isto tako to im ništa ne znači bez slabašne opozicije koja ukoliko se udruži može čak napraviti i većinu, jer je sad pitanje i kako će se ponašati Salih Purišević iz SBiH nakon odlaska Izeta Smajevića. Mnogo je matematičkih mogućnosti i kalkulacija.

Sa ove vremenske distance, dvije godine poslije, istinu vide svi. Od dolaska na vlast do danas “Reformisti” su napravili opštu šprdnju od OV Visoko i lokalne politike uopšte.

Nama ostaje da zauzmemo dobru poziciju na tribinama i posmatramo ko je jači i politički pametniji. Načelnica sa lažnim istomišljenicima koji se ne slažu sa “samovoljom” predsjednika stranke, ili samodopadni predsjednik sa sumnjivim prijateljima koji foliraju i sebe i njega da su u stranci iz ideoloških razloga, a ne iz ličnih interesa.

U Visokom da ima ozbiljne i nepotkupljive opozicije spremne za lični interes i mater da prodaju, kao što je nema, ujednili bi se i preuzeli kontrolu nad zakonodavnom vlašću, a tada bi samodopadne hostese koje se sudaraju guzovima po općinskim hodnicima i primaju platu iz javnog proračuna postale samo nebitne ikebane koje bi do izbora 2016. godine svakih danom sve više vehnule dok konačno i trajno ne bi nestale iz javnog postora u svojoj nebitnosti.

Sve će biti puno jasnije već na narednoj sjednici OV Visoko prilikom prvog ozbiljnijeg glasanja koje može biti, recimo ova tačka dnevnog reda o bivšem obdaništu u Prijekom.

Proudly powered by WordPress