Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visoko u centralnom Dnevniku RTRS-a s temom Preventovog otpada

prevent rtrsPriča o deponijama u Istočnom Sarajevu, na kojima je uskladišten otpad tvornice Prevent iz Visokog dobiva epilog. Sedamnaest tona hemijski tretiranog otpada životinjskog porijekla, koji je bio deponiran na lokalitetu Borije u Istočnom Starom Gradu jučer je utovaren u kamion i vraćen u Visoko, a JKP “Grab” odmah je provelo mjere dezinfekcije i dekontaminacije terena. Iz Republičkog inspektorata najavljuju da će uskoro otpad biti uklonjen i sa dvije deponije u Palama.

Rješenje Republičkog inspektora o uklanjanju otpada preduzeća Prevent izvršno je u roku 90 dana od dana primitka. Komunalno preduzeće zbog ovog ima trošak od 5.000 KM, kaže direktor Slaviša Jovičić, i napominje, da je rok ispoštovan.

Uklanjanje otpada samo je stišalo buru, jer javnost u Istočnom Sarajevu i dalje uznemirava činjenica da su pojedinci ili organizirane kriminalne skupine omogućili da se iz Visokog, gdje je sjedište preduzeća Prevent, pored desetina divljih i legalnih deponija u FBiH, sumnjivi otpad vozi do Pala i Istočnog Starog Grada. Policija u vezi s ovim nije okončala posao, rekao je načelnik CJB Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević.

Podsjećamo, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd završio je analizu sedam uzoraka otpada s tri deponije. Rezultati analize govore da otpad na deponijama u Palama nije opasan, dok je danas uklonjeni iz Istočnog Starog Grada sadržavao veću razinu kroma od dozvoljenog, kaže glasnogovornica Republičke uprave za inspekcijske poslove Dušanka Makivić, odbacujući spekulacije da je otpad radioaktivan.

U narednih desetak dana, otpad istog porijekla sa gradske i divlje deponije u naselju Sjetlina kod Pala, također će biti uklonjen i vraćen preduzeću Prevent iz Visokog. Mada u uzorcima s ovih deponija nije pronađeno nedozvoljeno prisustvo hemijskih supstanci, Republički inspektorat je ocijenio da je riječ o neadekvatno deponiranom industrijskom otpadu.

{youtube}bsDWOsJWxok{/youtube}

RTRS/Visoko.co.ba

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress