Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Parlament Federacije BiH dobio zastupnicu sa hidžabom

kanela zukoCentralna izborna komisija danas je objavila potvrđene rezultate Općih izbora. Među 98 zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, samo 22 su žene. Od njih 22, jedna je “pokrivena”.

Kenela Zuko, doktor pedagoških nauka i zastupnica Stranke demokratske akcije, je rođena 01.02.1976. godine u Sarajevu. Politikom se počela baviti na nivou mjesne zajednice u općini Vogošća, a već drugi mandat je vijećnica u Općinskom vijeću Vogošća.

Četiri godine je bila predsjednica Asocijacije “Fatma” za područje općine Vogošća. Danas je Kenela predsjednica Asocijacije “Fatma” za područje cijele Bosne i Hercegovine. Supruga je i majka troje djece.

Podsjetimo, svojevremeno je Parlament Federacije BiH imao još jednu pokrivenu zastupnicu. Bila je to zastupnica u Domu naroda Parlamenta FBiH, Nermina Baljević, također iz Stranke demokratske akcije.

Nakon izbora Amre Babić za načelnicu općine Visoko, izbor Kenele Zuko u Federalni parlament predstavlja još jedan iskorak za pokrivene žene u aktuelnoj bosanskohercegovačkoj politici.

Osim toga, Kenela je istinski uzor mladim muslimankama koje žele što kvalitetnije doprinijeti društvu, pri tome ne zanemarivši porodicu i vlastite principe.

Proudly powered by WordPress