Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izložba Mensura Verlaševića u Bošnjačkom institutu

verlaseviciBošnjacki institut – Fondacija Adila Zulfikarpasic, domaćin je izložbe pod nazivom ”Crteži” akademskog grafičara Mensuda Verlaševića.

Posljednji ciklusi crteža u boji akademskog grafičara Mensura Verlaševića zaokruživanje su i sublimiranje ranijih grafičkih, slikarskih i crtačkih iskustava i otvaranje prema potpunoj autonomiji likovnog istraživanja. Crteži olovkom u boji, guste i strogo promišljene strukture, kao svoj središnji sadržaj imaju traganje za unutrašnjim ritmom crteža.

”Forme koje su se ranije dodirivale i metamorfozirale, primičući se i udaljavajući, ispreplićući se ili uranjajući jedne u druge, na posljednjim Verlaševićevim ciklusima izrastaju u dinamički otvorenom, kvadratnom polju koji čini kontroliranu, makrostrukturu, a unutar koje se, zgušnjevanjem odnosno razrijeđivanjem linijskih struktura formiraju punine  i bjeline  koje oblikuju trapezodine, kvadratične, linijske, mrežne ili organičke, spiralno-elipsoidne forme. Na nekim od crteža moguće je prepoznati motiv ili referencu na vidljivu stvarnosti (poput snažne konturne linije koja zacrtava motiv majke s djetetom, nadahnut nedavnim demonstracijama oko dodjele JMB ili zoomorfnih i biljnih uzoraka sa bosanskih ćilima), ali ubrzo, već na sljedećim radovima, ta snažna konturna linija započinje svoj nepredvidiv, pulsirajući tok, poput oslobođene geste crtačkog rukopisa koja se prelila preko guste mreže, bezbrojnih, sitnih, linijskih poteza različitog usmjerenja i dužine,” rekla je o Verlaševićevoj postavci istoričarka umjetnosti, prof.dr. Aida Abadžić Hodžić.

Mensur Verlašević je Školu za primijenjenu umjetnost završio 1969. godine u Sarajevu. Diplomirao je 1974. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je, uz matični studij na Odsjeku za grafiku, završio i postdiplomski studij u klasi uglednog profesora Alberta Kinerta (1976.). Član je ULUBiH-a od 1974.godine. Imao je devet samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, te učestvovao u preko 40 kolektivnih izložbi. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, od kojih je posljednja prva nagrada na izložbi “Anale crteža BiH- Mostar Grand prix 2013″.

Proudly powered by WordPress