Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočki turkofili baš mislili da je Erdogan levat “macajući” se sa Gulenovcima

zemanNije tajna da su se lokalni političarčići protekle dvije godine kurvali sa “braćom” Turcima. Javna je tajna da su se svake srijede susretali u jednom od visočkih podruma, sukladno trendu “podrumaške politike” kao oblika političkog djelovanja patentiranog upravo Visokom. Pametovali su i tabirili svjetsku politiku oni čiji horizonti ne prelaze kućni prag. Svake te srijede visočki “Gulenovci” su se okupljali i bavili se svjetskim problemima bratske Turske i muslimana uopšte. U isto vrijeme putovali su po Turskoj i bratimili se sa Erdoganovcima te ih sazivali po Visokom i uz lažne osmjehe lagali ljudima da su im lojalni, kako njima tako i AK partiji.

Međutim kao u onoj pjesmi “Glavni junak jedne knjige” od Bijelog dugmeta gdje strofa kaže …”divno bješe glavni biti dok me nisu pročitali” … tako i ovom slučaju kurvanja sa dvije različite političke opcije u Turskoj, “braća” Turci su pročitali visočke laglje, mešetare, iluzioniste i prevarante sa umišljenim subjektivnim stavom bitnosti o svojoj političkoj ulozi. Da podsjetimo, kurvali smo se mi i sa Ataturkovcima, jer smo se u mandatu Muniba Alibegovića bratimili i sa općinom Kartal što je treća opcija.

erdoganIšli su Visočani čas Erdoganovcima po sadaku, čas Gulenovcima, slikali se gdje god su stigli, ne znajući da nekad te slike mogu izazvati potpuno pogrešan efekat i posljedice za Visoko. Vjerovatno su takve političke poteze povlačili “reformatori” nove vlasti u Visokom i ne sluteći da time ponižavaju Erdogana tretiravši ga kao nekog jeftinog vijećnika neke lokalne stranke koji se može kupiti za radno mjesto u Cenru za socijalni rad, suprotno njegovim sultanskim ambicijama. Teško da će se istinskim i lojalnim pripadnicima AK partije i lika i djela Redžepa Tajipa Erdogana svidjeti licemjerno ponašanje dijela visočkih turkofila. One sa kojima se visočki “Gulenovci” kurvaju srijedom po podrumima, Erdoganova policija hapsi. Kao u slučaju glavnog i odgovornog urednika lista “Zeman” jednog od najvećih u Turskoj.

Uhapšene 24 pristalice Erdoganovog glavnog rivala

Turska policija uhapsila je danas 24 pristalice uticajnog bivšeg imama Fetulaha Gulena, glavnog protivnika turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji se nalazi u egzilu u SAD-u, javlja Anadolija.

Antiterorističke jedinice turske policije sprovele su rano jutros akciju u 13 gradova u Turskoj, uključujući i Istanbul, gdje su uhapsile 24 osobe.

Među uhapšenima su zaposleni u listu “Zaman”, bliskom Gulenu.  

U drugoj današnjoj raciji, u zgradi lista “Zaman”, koji je jedan od najvećih u Turskoj, kasnije prije podne je uhapšen i glavni urednik Ekrem Dumanli.

Oko 30 turskih policijskih zvaničnika uhapšeno je 1. septembra pod sumnjom da su učestvovali, između ostalog, u nezakonitom prisluškivanju Erdogana kada je bio premijer i drugih zvaničnika.  

Ti policajci su tada optuženi za pokušaj svrgavanja vlade i za pripadnost kriminalnoj organizaciji, odgovornoj za prisluškivanje Erdogana i drugih visokih funkcionera.

Erdogan, koji je 10. augusta izabran za predsjednika Turske, tvrdi da je ta organizacija osnovana u saradnji dijela policije i pravosuđa koji podržavaju njegovog glavnog rivala – Fetulaha Gulena, koji živi u SAD-u.

Ta kriminalna organizacija je osumnjičena za špijunažu, nezakonito prisluškivanje, prevaru, korišćenje lažnih dokumenata, ometanje tuđe privatnosti i fabrikovanje dokaza.

Vlasti smatraju da je Gulen manipulisao istragom o korupcionaškom skandalu u koji su bili uključeni Erdogan i njegovo okruženje.

Proudly powered by WordPress