Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Desetogodišnja nesposobnost izvršne vlasti u Visokom

elvedin sabanovic decembar 2014Prenosimo zanimljiv osvrt sa FB profila profesora Elvedina Šabanovića koji je bio ilustrovan fotografijom. Ovaj post je objavljen u istom danu kada se održavala i posljednja sjednica Općinskog vijeća Visoko u ovoj kalendarskoj godini. S ciljem informisanja, nismo se libili profesora dodatno kontaktirati. U vezi sa tekstom kojeg prenosimo u originalu sa njegovog fejsbuk profila rekao nam je i sljedeće:

“Mnogo Vam hvala što ste odlučili da me pozovete u vezi s ovim. Pomogli ste mi na neki način, da još jednom podsjetim građane da prema federalnom okolišnom zakonu svi imamo pravo na čist i zdrav okoliš ugodan za življenje, što kao što vidite nije slučaj sa ovim mjestom u Bosnićima za koje nagađam da teritorijalno možda pripada mjesnoj zajednici Porječani. Moj inetelektualni kredibilitet mi više ne dopušta luksuz da slušam o tome kako su ekološki neodgovorni i bahati građani jedini krivci za ovakvu vrstu nastale situacije. Ja Vas pitam, kakvu onda ulogu imaju institucije koje bi ovakve građane trebale podučiti svijesti? Kakve su to institucije koje evo uskoro će treći po redu četverogodišnji mandat nisu u stanju pozitivno riješiti problem ove lokacije? Govorimo o nekakvim megalomanskim okolišnim projektima vrijednim stotine hiljada maraka a nismo u stanju riješiti stanje jedne obične lokalne deponije smeća? Ili to tako možda nekome odgovara, ja to više ne znam, doista. Šta je uopće po ovom pitanju a prema Općini uradio savjet ove mjesne zajednice u ovoj godini? Da, u pravu ste, nije slučajno da je moja reakcija koja predstavlja svojevrsni “pisanje uz vjetar” došla istovremeno sa posljednjom sjednicom Općinskog vijeća u ovoj godini. Kakav je to zakonodavni organ koji nije u stanju od izvršne vlasti dobiti detaljne informacije o davno obećanom registru deponija otpada u našoj općini kao i aktivnostima koje se preduzimaju kao trend smanjenja istih? Želim ih podsjetiti na to. Usvojili su budžet u kojem su ulaganja u rješavanja ovakvih situacija nazvao bih to potpuno iluzorna. Ja ne želim više nikada prolaziti putem za Bosniće kroz koji je zbog ove lokacije ugroženo moje zdravlje, a ne bi trebali ni ostali stanovnici” – završio je svoj komentar Šabanović, inače profesor biologije u Gimnaziji Visoko i spoljašnji saradnik na Prirodno-matematičkom fakultetu i Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Prikaz ilustruje desetogodišnju nesposobnost izvršne vlasti u Visokom i najbolje oslikava trenutnu ekonomsku moć njenih građana na koje se od strane ekoloških inspekcija prebacuje isključiva krivica zbog ovakvih i sličnih slika u našoj općini. Sigurno je da sam prema nadležnima u Visokom bar jednom, ako ne i više puta godišnje stalno ukazivao na problem ove lokacije, međutim svi su se oglušili. Jedino još nisam otvoreno pisao na adresu načelnika jer mislim da ovaj problem zaslužuje rješavanje na nižim nivoima. I tako, dok stalno presijecaju nekakve počasne vrpce, preporučio bih da se uvede pod obavezno da uposlenici općine i vijećnici koji gravitiraju ovom dijelu općine moraju na posao prolaziti baš pored ovog mjesta. Možda se nakon više od 10 god. zahvaljujući tome ipak nešto konkretno pokrene po ovom pitanju. I, naravno, nije fer od strane nadležnih prebaciti cjelokupnu krivicu na građansku svijest koja kreira ovakva mjesta, pa valjda vlast i postoji zbog toga da građane poduči, ili još bolje, nauči odgovornoj ekološkoj svijesti. Neka ovo bude moja novogodišnja čestitka svima odgovornim u Općini, nažalost, a ovakav istup mala iskra da se stanje sa ovom lokacijom u 2015. ipak promijeni na bolje, naravno. Iako, nakon svih ovih godina, i bezbroj pokušaja za rješavanjem ovo mi sve nekako najviše počinje ličiti na rubriku “pisanje uz vjetar”. Ko zna, možda trenutno nismo bolje ni zaslužili. Ipak, svim građanima, mojim prijateljima, i svim dobronamjernicima, želim sve najbolje uz puno zdravlja u predstojećoj godini, sretna Vam 2015.

mr.sc. Elvedin Šabanović dipl.ing.

deponija bosnici

Proudly powered by WordPress