Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Najbolji poslovni potez u 2014. godini je preuzimanje dionica sarajevskog Klasa AS Group iz Tešnja

klas 2Preuzimanjem dionica sarajevskog Klasa AS Group iz Tešnja napravila je najbolji poslovni potez u 2014. godini, po ocjeni portala Indikator.ba. Ova finansijska operacija “teška” 90 miliona KM ujedno je i najveća akvizicija u BiH u minuloj godini. 

Tokom 2014. godine u uži izbor za najbolji poslovni potez u Bosni i Hercegovini ušle su 23 upravljačke i menadžerske odluke, a u oštroj konkurenciji sa Klasom bili su Fabrika namještaja Prima Sofa iz Kalesije i Rudnik i Termoelektrana Stanari. 

Na području regije primat je pripao hrvatskom koncernu Agrokor. Nakon što je konačno i uspješno preuzeo slovenski trgovački lanac Mercator, njegov vlasnik Ivica Todorić ušao je u posao stoljeća – izlistavanje dionica za inicijalnu ponudu i izlazak na Londonsku berzu. 

U evropskim relacijama najboljim poslovnim potezom proglašeno je spajanje francuskog giganta Lafarg sa švicarskim rivalom Holcim čime je formirana najveća svjetska cementna grupa. Novi gigant pod imenom LafaregeHolcim će u 90 zemalja zapošljavati 136.000 ljudi, imat će godišnji promet od 32 milijarde eura. 

Najbolji poslovni potez u svijetu globalne ekonomije u 2014. godini po rezultatima ovog istraživanja je odluka državnog vrha Kine da pozajmicama i na druge načine pomogne drugim zemljama u prevazilaženju krize. Time je Kina od Međunarodnog monetarnog fonda definitivno počela preuzimati ulogu vodećeg svjetskog kreditora. U toj namjeri u najskorije vrijeme za područje Balkana najavljeno je investiranje deset milijardi američkih dolara. 

Portal Indikator.ba ovo rangiranje je obavio u saradnji sa novinarima – privrednim analitičarima i jednim brojem urednika ekonomskih i biznis rubrika bh. medija. 

Zbog iskazanog interesovanja privredne i stručne javnosti za ovim načinom rangiranja poslovnih politika, poteza i odluka, u 2015. godini rangiranje će biti obavljano na kraju svakog mjeseca.

Fena/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress