Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zbog čega se lojalni predsjedniku žele riješiti predsjedavajuće OV Visoko?

hilmaz zukorgluDžemil Halilović, čovjek koji je na lokalnim izborima 2012.godine dobio najviše glasova (identično kao i nosilac liste Mirza Omanović 1.438, s tim da je bo tek 12 na listi OO SDA Visoko) u svom drugom obraćanju javnosti putem našeg portala ponovno poziva na novi međustranački dogovor, što je već indikativno. Vođeni inicijativom čovjeka koji je zasigurno bio prevaga u najneubjedljivijoj izbornoj pobjedi SDA u Visokom sa najlošijim rezultatom ikad, pozabavili smo se mogućim razlozima njegove inicijative.

Prvi razlog koji se nameće sam po sebi jeste želja Halilovićevog predsjednika stranke Halima Zukića da se riješi Mirele Mateše Bukva, aktuelne predsjedavajuće OV Visoko, jer mu sasvim očito smeta. U tom slučaju jedina dva preostala kandidata koji bi mogli naslijediti Mirelu Matešu Bukva (SDA) su nebošnjaci Dalibor Tomičić (SDP) i Dejan Šćepanović (SDP). Zukić pretpostavlja, a vjerovatno i zna putem sms doušnika da SDP ne zanima ova pozicija u drugom poluvremenu SDA vlasti. Lokalni SDP ne želi nositi hipoteku učešće u vlasti pred naredne lokalne izbore i u tom slučaju prema statutu Općine Visoko novi predsjedavajući bi mogao biti i iz reda bošnjačkog naroda. Da bi došao legalno do ove zamisli i da bi se legalno riješio Mirele Mateše Bukva aktuelnom predsjedniku OO SDA Visoko kao i Džemilu Haliloviću (SDA) koji u svom reagovanju jasno navodi da očekuje da Mateša-Bukva (SDA) iz moralnih razloga podnese ostavku, treba novi međustranački dogovor.

U teoriji, Mirela Mateša Bukva bi trebala biti naivna politička neznalica i sazvati novi međustranački dogovor na kojem bi je njeni smijenili. To je hipotetički gledano, međutim u praksi SDP ne želi da bude ponovo nasamaren, a isto razmišlja i SBB. Novi međustranački dogovor u principu može biti legitiman samo u slučaju da ga žele sve stranke koje participiraju u OV Visoko i to bi bio sastanak predsjednika stranaka i predsjednika Klubova stranaka.

Za one koji se ozbiljnije bave lokalnom politikom, podsjećamo da OO SDA Visoko inicira novi međustranački dogovor još od onog trenutka kada je iz koalicije s njima istupio OO BPS-a.

Eventualnim novim međustranačkim dogovorom stekli bi se uslovi i za novo premještanje u svim Komisijama pri OV Visoko, a to znači novo političko trgovanje koje bi opet oživjelo pomalo već politički eutaniziranog predsjednika vodeće stranke. SDA je u velikoj koaliciji iz 2012.godine (SDA, SBIH, BPS i Nezavisni Klub) napravila još tada nelegitiman međustranački sporazum gdje je demostrirala silu i van parametara izbornog rezultata dala BPS-u mjesto predsjednika jedne komisije.

Dakle, da bi Zukić i Halilović smijenili Mirelu Matešu Bukvu neophodan im je međustranački dogovor, s tim da u slučaju da uspiju nagovoriti sve predsjednike stranaka i predsjednike klubova stranaka za taj novi dogovor, onda im u teoriji i ne treba Mateša-Bukva kako bi sazvali taj sastanak, to mogu uraditi i sami. Nakon toga bi predložili kandidate za novo glasanje koje je tajno i tako bi dobili novog predsjedavajućeg OV Visoko koji bi igrao po njihovim notama i suprotno volji načelnice koja ih u ovom trenutku potpuno drži pod kontrolom sa većinom koja je i veća nego joj je potrebno da radi u izvršnoj vlasti šta želi.

Hipotetički posmatrano, da nekako trenutno slabija struja OO SDA Visoko lojalna aktuelnom i nemoćnom predsjedniku uspije u svojim nakanama za novim političkim trgovanjem, stvari bi vratili na početak i na osnovu izbornog rezultata sa 9 vijećnika kolko su osvojili imali bi i dalje pravo na 4 predsjednika komisija. A-SDA bi u tom slučaju imala pravo na 2 predsjednika, SBB također 2 dok bi SDP i SBIH dobili po jedno mjesto. Sve to bi značilo povratak u sferu bitnosti sada već nebitne Tihićeve struje unutar OO SDA Visoko. Kada bi im uspjelo da prevedu žedne preko vode SDP i SBB, predsjedniku OO SDA Visoko otvorila bi se i mogućnost da eliminiše, kazni i izbaci iz igre novonastali Nezavisni klub koji je privržen načelnici i koji je iz te vještačke ljubavi iz interesa i nastao, a čine ga Faruk Ihtijarević. Adnan Frljak i Aida Zerdo.

Međutim kako sada stvari stoje, mađioničaru i iluzionosti je nestalo zečeva iz šešira, dok s druge strane u sasvim realnim okolnostima i ispunjenim obećanjima prema sebi lojalnima Žena, Majka, Kraljica, politički mudro i pametno priču o “Ljepotici i Zvijeri” sa “happy endom” privodi kaju i u svoju korist.

Proudly powered by WordPress