Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kako je prodata “Vema”, prednosti i mane

vemaNa dan prodaje robne kuće Vema ispred zgrade Suda u Visokom okupili su se obespravljeni radnici Veleprometa Maloprodaje. Među njima nije bilo onih koji su ih zavili u crno svih ovih proteklih 20 godina prodajući i krčmeći imovinu preduzeća od čijeg prihoda nisu rješavali pitanje budućih radničkih penzija.

Ročište je počelo u 11.30sati i vrlo brzo završilo u 12.10sati, za svega četrdeset minuta. Sudija u ovoj za Visočane istorijskoj pravnoj stvari po čemu će ostati i zapamćen je bio Avdija Avdić. Izvršenju prodaje nepokretnosti prisustvovali su kao tražitelji izvršenja: punomoćnik Mehmed Vranac i punomoćnici u pridruženim predmetima: advokat Salih Lemeš, advokat Kemal Ganić, Almina Hadžić (advokat pripravnik kod advokata Zahida Hadžića) i Mustafa Skopljak (advokat pripravnik kod advokata Faruka Ćosovića). Kao predstavnik izvršenika prisutan je bio Vitomir Blagojević, zakon. zastupnik izvršenika.

Na ročištu su se pojavila tri potencijalna kupca.

– Suša Commerce d.o.o Visoko

– Peminum Group d.o.o Visoko

– Evropa Treid d.o.o Tešanj

U prvom krugu prodaje Suša Commerce je ponudio 1.870.000KM, Peminum Group – 1.835.000KM, Evrop Treid – 1.832.500KM. Odmah zatim u drugom krugu Preminum Group i Evropa Treid odustaju od kupovine, dok Suša Commerce nudi 1.900.000KM. Proceduralno nakon 10 minuta Sud konstatuje da je najbolji ponuđač Suša Commerce i da postaje vlasnik nekretnine kč.br. 1649/1 Vema, poslovna zgrada u privredi 2224 m2 i zemljište uz privrednu zgradu 5.390 m2 upisana u zk.ul.br 5910 K.O. Visoko.

U Zaključku se striktno navodi: U roku do 30 dana nalaže se kupcu Suša Commerce da uplati ponuđeni novac, u uprotnom Sud će prodaju proglasiti neuspjelom.

Šta za Visoko znači prodaja Veme?

Prodaja Veme i sada već poznati kupac nekadašnjeg simbola Visokog znači za Visoko sve bolje nego je to do sada bilo. Međutim, ovom prodajom Velepromet Maloprodaja nije uspio sanirati sva svoja dugovanja, iako su se mnogi i nadali tome, o čemu smo i ranije pisali i kada su se pravile kalkulacije o prodaji te visini prodajne cijene koja je u pretpostavci bila puno veća. Ona bi zasta i bila veća i sve bi bilo drugačije da su prije 10 godina ili 15 godina u Visokom vladali i u Veleprometu se pitali pametniji ljudi.

Dugovanje Veleprometa Maloprodaje na dan 15.1.2015., po osnovu neizmirenih javnih prihoda Poreskoj upravi FBiH, Uredu u Zenici je 3.055.993 KM. Ovom prodajom bit će sanirano više od 50% duga. S tim da su radnici u cijeloj priči na posljednjem mjestu i to je ono što je najžalosnije. Prije njih će se svi naplatiti od države do advokata. Konkretno u matematičkoj računici po ovoj prodaji i iznosu prodaje, radnici opet neće dobiti ništa jer Vema nije prodata preko Agencije za privtizaciju gdje je početna cijena bila 3.664.638,00 KM.

Vema je prodata, ostaje da vidimo šta će biti sa 302 radnika koji čekaju uvezivanje radnog staža. Šta će biti sa trenutno 25 zaposlenih koji svakog prvog gledaju kako poštar donosi penzije njihovim komšijama, a oni se bore na samo njima znane načine da prežive. Od tih 25 samo njih 7 nije steklo uslove za penziju. Da li će ih Osman Suša uposliti, a nije mu to obaveza. Ostaje i pitanje vizuelnog izgleda Visokog, šta novi vlasnik ima namjeru da uradi sa postojećom građevinom koja više ne služi ničemu i sve je osim onoga zbog čega je izgrađena. Bit će interesantno vidjeti i kako će se riješiti pitanje dobrosusjedskih odnosa, jer sada novi vlasnik Veme i oni koji su u međuvremenu gradili oko Veme dolaze u blagi sukob, s obzirom da novi vlasnik značajno može uticati na budući izgled i namjenu njihovih objekata. U svemu bi mogla biti pozvana na odgovornost i Služba za urbanizam Općine Visoko.

U konačnici, dobra je stvar za Visoko da je Vemu kupio Osman Suša, mladi privrednik koji je u prethodnim godinama pokazao i dokazao da može i da zna raditi, a uz sve to ima i potrebni kapital za velike projekte kao i potrebnu političku zaleđinu.

Radnicima Veleprometa Maloprodaje ostaje da se nadaju da će nadležni organi otkriti ko je i kako prodao njihova 24 objekta širom bivše Jugoslavije kao i da se nadaju da od preostale imovine bivšeg predzeća ima dovoljno novčane protuvrijednosti da konačno odu u penziju.

(Foto: Hamdo Mataradžija)

Proudly powered by WordPress