Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Senka Balorda nova v.d. predsjednice OO SDP Kakanj

senka balorda kaportalDanas je u prostorijama općinske organizacije SDP Kakanj održana press konferencija na kojoj se prisutnima obratila nova v.d. predsjednice OO Senka Balorda. Balorda je izabrana za v.d. predsjednika kao jedna od potpredsjednika OO SDP Kakanj nakon što je prethodni predsjednik Hakim Haračić dao ostavku.

Balorda je u svom obraćanju istakla odluke vanrednog Kongresa SDP BiH održanog nakon lošeg izbornog rezultata koje podrazumjevaju demokratizaciju ove partije. Poseban je akcenat stavila na usvojenu statutarnu izmjenu – jedan član – jedan glas.

Ostale statutarne izmjene koje je SDP postavio ispred sebe, a kojima će se voditi i nova predsjednica u svom radu su revizija članstva i osiguranje jedninstva SDP-a, moderno organizovanje i djelovanje SDP-a, otvaranje partije prema novim ljudima te izgradnja i vraćanje povjerenja unutar članstva i šire javnosti.

Pored unutrašnje konsolidacije partije, Balorda je istakla i planiranu konsolidaciju sa strankama lijevog opredjeljenja i zajednički izlazak na naredne lokalne izbore.

„Planiramo i ponovni uspostavak saradnje sa udruženjima koja su poprilično zapostavljena u zadnje vrijeme -udruženja penzionera, sindikatima, mladima i nevladinim sektorom.“, istakla je Balorda, a posebno je apostrofirala uključivanje mladih u rukovodstvo i rad Općinske organizacije.

„Ja sam dobar dio života i radnog vijeka dala SDP-u, i smatram ga dijelom svoje porodice. Ne mislim ,ako se stvori jedan problem u toj porodici, da je treba napustiti, nego da se za nju treba boriti i ja imam namjeru o ovom mandatu da se borim za OO SDP Kakanj na jedan pošten, iskren i čestit način.“, zaključila je Balorda.

Na pitanje koji su njeni naredni koraci nakon preuzimanja funkcije, Balorda je odgovorila: “Potrebno je obaviti razgovore sa predsjednicima osnovnih organizacija, forumima mladih, seniora, žena, ali i da napravimo listu aktivista koji će izlaziti na teren, kako bi mogli napraviti tačan uvid u situaciju u našim osnovnim organizacijama. Ono što također moramo završiti do maja je ažuriranje baze podataka i pripreme za “jedan član – jedan glas”.

Prisutnima se obratio i predsjednik Foruma mladih OO SDP Kakanj Semir Mušija:

„Forum mladih je najzdraviji i najorganizovaniji segment općinske organizacije, što smo potvrdili u predhodnom periodu kroz realizaciju brojnih aktivnosti vezanih za mlade. Bili smo i bićemo velika podrška našoj općinskoj organizaciji, radi što kvalitetnijeg organizovanja i djelovanja u narednom periodu. U ovom momentu FOM broji 650 članova. Ono što i nama slijedi je revizija članstva, da vidimo kojim brojem raspolažemo i na koga možemo računati u daljnjem periodu.“, rekao je Mušija.

Prisutnima se obratio i jedini član Glavnog odbora iz Kaknja, Irfan Imamović, koji je također istakao važnost odluke „jedan član-jedan glas“ koja se odnosi na izbore od predsjednika osnovne organizacije do predsjednika partije.

“Počinjemo raditi od ovog mjeseca, a imamo rok negdje do petog mjeseca da izvršimo izbore u nižim organima – općinskim i kantonalnim organizacijama, a u septembru nam slijedi redovni kongres na kojem ćemo birati predsjednika SDP-a. Na redovnom kongresu se u potpunosti mijenja statut, sa svim izmjenama koje se tiču demokratizacije SDP-a. Otvaramo širom svoja vrata, posebno za mlade ljude. Svaki član ima pravo da bira predsjednika, od osnovne organizacije do samog vrha.“, rekao je Imamović.

Kaportal.ba/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress