Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Čistka u stranci ili pucanje iste po šavovima u borbi za mjesto predsjednika?

sulejma tihic u visokom hilmaz zukorgluDa bi se pravilno shvatila novonastala situacija u OO SDA Visoko i akcija, odnosno reakcija dvije unutarstranačke frakcije potrebno je vratiti se u prošlost. Potrebno je vratiti se u ono vrijeme kada su aktuelni predstavnici OO SDA Visoko “rušili” Ahmeta Kurspahića tadašnjeg predsjednika stranke koji je legalni i regularnim putem izabran na tu funkciju pred posljednji održani Kongres stranke u Sarajevu 2008.godine. Treba znati da je tada Kurspahić pobijedio u konkurenciji sadašnje načelnice Amre Babić, što će se kasnije ispostaviti i kao njegov najveći “grijeh” zbog kojeg će biti smijenjen na način kako je to urađeno uvođenjem Povjereništva, a i sva aktuelna dešavanja u Veterinarskoj stanici gdje je direktor indirektno su vezana za taj “grijeh”

Bakir Izetbegović ili Adil Osmanović pitanje je sad?

I tada prije sedam godina, baš kao i danas situacija je bila identična. Nekoliko mjeseci pred Kongres bilo je jedno jedino pitanje: Sulejman Tihić ili Bakir Izetbegović? Lobiralo se na sve strane po općinskim odborima SDA u cijeloj Federaciji. Tako je i danas, s tim da još uvijek nije poznato ko bi to mogao biti najozbiljniji protukandidat Bakiru Izetbegoviću koji je jasno izrazio svoju želju da postane predsjednik stranke. Najozbiljniji protukandidat koji se dovodio u vezu s tim je Adil Osmanović, nekadašnji najbliži saradnik Sulejmana Tihića i čovjek od povjerenja. Tako da je danas pitanje isto kao i prije sedam godina, Izetbegović je opet u igri, a umjesto Tihića u konkurenciji je Osmanović.

Politički otac današnje postave SDA u Visokom je Adil Osmanović

Visoko je te 2008.godine dobilo instrukciju da se glasa za Sulejmana Tihića, suprotno želji i struji Aziza Brotlije iza koje je stajao Mirsad Zaimović. Svi koji su tada iz Visokog imali pravo da glasaju u Zetri trebali su da glasaju za Tihića. Nije tako bilo, jer ih je troje ipak glasalo za Izetbegovića, međutim oni koji se danas bore za prevlast u OO SDA Visoko svi su redom bili za Tihića. Nije nikakva tajna da su i načelnica i predsjednik OO SDA Visoko postali to što jesu unutar SDA zahvaljujući svojoj lojalnosti prema nekadašnjem predsjedniku Sulejmanu Tihiću. Politički otac ovih danas koji predvode lokalnu SDA je Adil Osmanović, što je lako provjerljivo ukoliko uđete u bilo koju galeriju slika na našem FB Pageu i vidite kako su se stvari odvijale prije i poslije smjene Ahmeta Kurspahića. Danas isti ti pokušavaju se na sve načine dodvoriti struji Bakira Izetbegovića i pokazati mu na sve moguće načine da su malo bili u zabludi i zavedeni. Njihova današnja procjena je da će na predstojećem Kongresu pobijediti Bakir Izetbegović i za taj interes nije bilo teško iz Gradskog Kina mahati zastavicama Erdoganu, a još je manje bilo teško putovati autobusom na 24 sata u Tursku kako bi se tamo propisno isprovaljivali i ponizili Visoko svojim podaništvom.

Izbor novog predsjednika!? U tom grmu leži zec!

Prije Kongresa koji bi se trebao desiti u maju mjesecu, statutarna procedura u SDA BiH jeste da se izvrši potpuna promjena svih Mjesnih odbora, Izvršnog odbora, izbor novog predsjednika… Izbor novog predsjednika!? U tom grmu leži zec! To nam daje sva objašnjenja trenutnih dešavanja i podjela u OO SDA Visoko, a retroaktivni potpisi vijećnika na vjernost stranci pod čijom zastavom su ostvarili mandate samo je jedan od načina borbe za prevlast. Ovim što radi aktuelni predsjednik šalje nam jasnu poruku da je mušterija za još jedan mandat. Ali je pitanje ko je politička figura iz druge unutarstranačke frakcije lojalna aktuelnoj načelnici, a koja ima aspiracije za mjesto predsjednika? Pozivajući se na 2008.godinu i suzavajući krug potencijalnih interesanata, moguće da je to i sama načelnica? Premda je to vjerovatno i zadnja opcija, puno bi joj bilo, a i nije omiljena u javnosti trenutno, svjesna je toga. Aktuelni predsjednik ima težak zadatak ukoliko želi novi mandat i apsolutno dominaciju u stranci. Prvo se u Sarajevu treba oprati od hipoteke Tihićevca, a zatim treba “lokalce” uvjeriti da se još uvijek nešto pita i da znači u tom Sarajevu. S tim da raspodjela ministarskih mjesta u ZDK i mnoge druge okolnosti ukazuju na to da političko SDA Sarajevo ne jebe ni 1% Visoko izuzev onog dijela oko kupljenih vikendica po okolnim visočkim brdima.

Ishod ključne bitke za dobijanje rata u rukama predsjednika Mjesnih odbora

Šta je onda recept i ključna bitka koja će odlučiti o novoj strukturi organa stranke koji će nam izglasati novog/starog predsjednika? Oni koji se pitaju i u čijim glasovima leže sva kadrovska rješenja i odgovori su predsjednici Mjesnih odbora i članovi istih sa pravom glasa prilikom biranja. Opet se vraćamo u prošlost, mudri aktuelni predsjednik stranke ni tada ništa nije prepuštao slučaju, gdje god je to bilo moguće postavljao je svoje ljude na mjesta predsjednika Mjesnih odbora koji opet imaju svoje ljude spremne da glasaju za onog za koga im se kaže da glasaju. Naravno sve je to predsjednik “podmazao” određenim interesima i nudio ono što nisu mogli da odbiju. Negdje je i izradio, iznevjerio ukazano povjerenje, ali nema sumnje da će pred Kongres i novi izbor ispraviti učinjene greške. Informacije direktno sa terena govore da i jedna i druga struja uveliko rade na lobiranju i pripremanju  terena, ubjeđujući članstvo stranke sa pravom glasa da su upravo oni ti kojima Sarajevo vjeruje i da će sve biti med i mlijeko kad Bakir pobijedi, a neko od njih bude novi predsjednik.

Podjela na selo i grad izum OO SDA od kojeg sve zavisi

Priča o selu i gradu je još jedan od ključnih elemenata za pobjedu u ovoj utrci za predsjednika. Jasno je da je aktuelno rukovodstvo dolazeći na vlast i prevlast u stranci izmanipulisalo ljude i glasače sa sela, te ove iz Mjesnih odbora sa pravom glasa. Njihovu patološku mržnju prema jednim i drugim, naivnim, i materijalnim ineteresom, da ne kažem potkupljivim članovima SDA sa sela, uspjeli su prodati priču o tome da je glavni krivac za takvu podjelu u Visokom upravo portal na kojem čitate ovaj tekst. To je naravno bila jedna u nizu bezočnih laži tada ujedinjene gradske SDA koja je namagarčila i prevarila sve one iskrene poštovaoce ideje Alije Izetbegovića, a koji mjesto stanovanja imaju u vangradskom dijelu Visokog. Upravo je SDA Visoko inficirala tom podjelom kompletno visočko društvo, ovisno o tome kome i kad je trebalo da “selo” bude uz njega. Rezultat takvog debilnog razmišljanja jesu prazne visočke ulice, prodavnice, i pazari u glavnim visočkim kafićima petkom i subotom koji ne prelaze 50KM. Glasačka mašinerija na selu je najjača bilo da se radi o Lokalnim, Općim ili Unutarstranačkim izborima. A kako stranka vraća tim biračima možda je najbolje pojasniti na primjeru Gračanice, oni ne samo da u 21.vijeku nemaju vode, oni nemaju ni prostorija Mjesne zajednice. Ne dozvolite im da vas kupuju jeftino i lažima. Ne dozvolite da vas predstavljaju bezveznjaci koji se u Visokom prodaju da su glavni u vašem selu i da od njih sve zavisi. Prepoznajte one koji vas decenijama patološki mrze i zovu “seljacima”, kaznite takve i ne glasajte za njih!

Stranka je pukla na dva dijela, na jednoj strani je načelnica, a na drugoj predsjednik

Međutim dok je ovaca ima i vune, pa tako je opet došlo vrijeme da se zaigra na sve moguće karte sa samo jednim i jasnim ciljem, a to je dobiti glasove, ustoličiti se na poziciji predsjednika, a zatim sve to pokušati materijalizirati u Sarajevu. Filigranski je to posložio aktuelni predsjednik prije nego je došao na mjesto predsjednika, znajući da će nekada doći i dan kada će mu se izglasavati povjerenje pred novi Kongres koji je izbjegao Konvencijom od prije dvije godine. Naravno, ni u snu se niko nije nadao nakon one euforije i pobjede na lokalnim izborima da će se stranka rasturiti i puknuti na dva dijela, posebno na relaciji predsjednik – načelnica, pa se eto i to desilo. A davno smo pisali o tome da će se svakako sve što je nakadardno od početka vremenom samo od sebe urušiti, a što se trenutno i dešava.

Ko su i čiji su predsjednici Mjesnih odbora u Visokom

U želji i Ovih i Onih da preuzmu stranku ključnu ulogu igra 26 Mjesnih odbora i njihovi predsjednici te oni s pravom glasa ovisno o veličini Mjesnog odbora, a mi vam donosimo imena svih onih čiji će glasovi odlučivati o mandatu novog predsjednika:

1. Suvad Krehić – Dobrinje

2. Adem Hindija – B.Mahala

3. Almir Hadžialić – Moštre

4. Almin Halač – Liješeva

5. Samir Begić – Orašac

6. Nusret Suša – Kološići

7. Dževad Genjac – Porječani

8. Dževad Fejzić – Topuzovo Polje

9. Nedžad Lemeš – Arnautovići

10. Ismeta Begić – Gračanica

11. Sulejman Zukan – Podvinci

12. Nazif Hasić – Šošnje

13. Dženan Bečar – Centar

14. Mirza Novokmet – Stari Grad

15. Amir Balta – Rosulje

16. Mensura Alibegović – Novo Naselje

17. Halim Brkić – Vratnica

18. Emir Džafić – Buci

19. Mahir Karavdić – Kralupi

20. Sejo Halilović – Goduša

21. Kenan Huseljić – Tušnjići

22. Vernes Islamović – Kula Banjer

23. Zilko Suljić – Zimča

24. Anes Zečević – Željeznička stanica

25. Tajib Mihaljević – Radovlje

26. …. – Čekrekčije?

P.S U konačnici bi bilo najbolje da se izrade i jedni i drugi i da na Kongresu uopše ne pobijedi niti Bakir Izetbegović, niti Adil Osmanović. Na taj način bi bila u potpunosti anulirana sva njihova manipulacija naivnim i neinformisanim visočkim biračkim tijelom i članovima stranke. Za Visoko bi  najbolja opcija bila da pobijedi neko treći i da odmah po preuzimanju mandata uvede Povjereništvo i na smetljište lokalne istorije pošalje i one koji su za Njega i one koji su za Nju, a zatim i Njega i Nju. Nek’ ih mutna voda odnese sa svim zlom koje su infitrirali u život Visokog, a na mjesto predsjednika OO SDA Visoko neka dođe neko normalan, iskren, odgovoran i pošten  u svojoj namjeri da Visoko zaista napravi normalnim gradom.

Proudly powered by WordPress