Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Gimnazija “Visoko” na 13. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva sa predstavom “Nura”

nura noraNakon dugog niza godina u kojem su visočki teatar na Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva predstavljale i po dvije-tri grupe srednjoškolaca, koji su obavezno donosili vrijedne nagrade sa ovog festivala, ove godine jedini predstavnici našeg grada biti će učenici Gimnazije “Visoko”. Naime, nakon prošlogodišnjeg sjajnog nastupa mladog Visočanina Farisa Pinje, koji je sa predstavom “Pamela, mrzim te”, predstavljao Teatarsku grupu Confero iz Visokog, ove godine učenici visočke Gimnazije naš grad predstaviti će na 13. festivalu u Konjicu sa predstavom koja nosi naziv “Nura”.

Kako je prenio portal Mojkonjic.com, ovoj mlađahnoj školskoj, teatarskoj grupi obezbijeđeno je mjesto među 14 srednjih škola koje će ove godine predstaviti svoj rad na festivalu u Konjicu, a pored ovih škola na festivalu će se predstaviti i 10 pozorišta.
Nagrade na festivalu dodjeljuju se u kategoriji školskih pozorišnih grupa i u kategoriji pozorišta, za: najbolju predstavu, glumu, kostim, scenografiju, kolektivnu igru, režiju, muziku, scenska svjetla, nagradu publike. Najbolje predstave u obje kategorije stiču pravo učešća, bez selekcije, na Internacionalnom festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva – Juventafest, koji će se održati u septembru 2015. godine u Sarajevu.

Napomene radi, prvih dvanaest festivala okupilo je 108 učesnica, izvedeno je 267 predstava sa 4.766 učesnika iz 48 bh. gradova. Svi podaci govore da je ovo najznačajnija kulturna manifestacija u Konjicu, jedina u BiH ove vrste, kulturni događaj koji ima tradiciju i ostavlja traga u gradu. 

Proudly powered by WordPress