Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prevent ulazi na njemačko tržište namještaja vrijedno 80 milijardi eura!

Poslovnu zajednicu BiH prilično je iznenadila vijest da je vodeći proizvođač autodijelova u regiji, sarajevski Prevent, preuzeo njemačku firmu Machalke i najavio ulazak u biznis s proizvodnjom namještaja. Tim prije što je akvizicija protekla diskretno, bez ikakvih prethodnih nagovještaja i medijske pompe. Vijest je lansirana tek nakon što je transakcija okončana, kada je na oficijelnim stranicama Preventa objavljen javni poziv direktora firme Machalke Huberusa Klaesa, kojim je pozvao proizvođače namještaja u BiH na poslovnu suradnju upućujući ih na kontakt s novim vlasnikom firme, sarajevskim Preventom.

STUDIOZNA PRIPREMA AKVIZICIJE

Detalji transakcije još su uvijek nepoznati, pored ostalog i zbog toga što je operaciju preuzimanja Machalke vodio vlasnik Preventa Nijaz Hastor iz svog centralnog ureda smještenog u Wolfsburgu i što je tek najuži tim njegovih suradnika u Sarajevu bio upoznat s cijelim planom. Među njima su Amir Jazvin, predsjednik uprave Prevent grupacije u BiH, i Adnan Smailbegović, direktor Preventove proizvodne divizije, koji su za Slobodnu Bosnu otkrili najvažnije detalje ambicioznog poslovnog plana Preventovog ulaska u biznis s proizvodnjom namještaja.

Mada se na prvi pogled ne čini tako, ulazak Preventa u biznis s namještajem detaljno je planiran i pripreman skoro četiri godine unazad, kada je u Visokom osnovan relativno mali proizvodni pogon pod nazivom Prevent interion, specijaliran za izradu interijera brodova i jahti, i kada je Preventova tvornica kože, također u Visokom (Prevent Leder) uspostavila čvrstu poslovnu suradnju s Ikeom, globalnim liderom u proizvodnji i plasmanu namještaja. Preventova kožara spada u red najvećih i najmodernijih pogona za preradu prirodne kože na prostoru jugoistočne Evrope, s dnevnim kapacitetom od 3.000 koža.

No, ono po čemu se Pereventova kožara razlikuje od većine ostalih u Evropi jest proizvodnja ekološki prihvatljive kože bez upotrebe kroma koji je štetan za ljudsko zdravlje. Koža „krom free“ zadovoljava najviše ekološke standarde zapadne Evrope i namještaj od ove kože potpuno je potisnuo jeftini namještaj s Dalekog istoka koji ne zadovoljava suvremene ekološke standarde. To je i opredijelilo švedsku Ikeu da kožu za presvlačenje namještaja kupuje u BiH ( 50.000 kvadratnih metara godišnje) a ne na Dalekom istoku, gdje je neuporedivo jeftinija.

Osim moderne kožare, Prevent je također u Visokom instalirao velike tkalačke strojeve za proizvodnju platna. Riječ je o impresivnim kapacitetima dovoljnim za proizvodnju 10 miliona kvadratnih metara platna godišnje, što višestruko prevazilazi trenutne potrebe Preventa u proizvodnji automobilskih prevlaka.

(Integralni tekst pročitajte u printanom izdanju Slobodne Bosne, od četvrtka, 4.maja)

Proudly powered by WordPress