Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ko štiti direktora SIPA-e: Sedam krivičnih prijava protiv osuđenog Zubca

U Tužilaštvu BiH zaprimljeno je čak sedam krivičnih prijava protiv direktora SIPA-e Gorana Zubca, koji je i prvostepenom presudom osuđen na uslovnu kaznu zatvora u trajanju jedne godine, prenosi novinska agencija Patria.

Više tužilaca je angažovano u predmetima protiv Zubca, koji su u različitim fazama krivičnog postupka. Pet predmeta je u fazi poduzimanja istražnih radnji i razmatranja krivičnih prijava, a dva su u fazi istrage.

Međutim, to nije dovoljno da Zubac bude razriješen s funkcije direktora SIPA-e, jer na tom mjestu, kako se tvrdi, opstruiše aktivnosti na rasvjetljavanju afera u koje su umiješane krupne ribe, posebno one iz vrha SNSD-a.

To najbolje ilustruje jučerašnji pokušaj da u Vijeću ministara ne bude odbijena žalba Zubca na odluku ministra sigurnosti o uskraćivanju prava pristupa tajnim podacima . Da se ovaj slučaj riješi spriječili su ministri HDZ Vjekoslav Bevanda i Marina Pendeš, kao da je u pitanju bila zaštita hrvatskog nacionalnog prava.

Bevanda i Pendeševa su najavili da neće biti protiv odbijanja žalbe Gorana Zubca, pa je ta tačka povučena do sljedeće sjednice Vijeća ministara. To nije nikakvo iznenađenje, ako se ima u vidu da HDZ i SNSD, koji nije u vlasti na nivou BiH, imaju partnerske odnose.

Zubac je na mjesto direktora SIPA-e došao 2012.godine po, kako se tvrdilo, preporuci zahumsko-hercegovačkog vladike Grigorija i Milorada Dodika.

Iako nisu u vlasti na nivou BiH, SNSD na razne načine pokušava da Zubca ostavi na tom mjestu što duže.
Zubac u javnosti važi za “čuvara” onih krupnih riba, koje se dovode u vezu s više korupcionaških afera počinjenih u BiH. Tako i Nezavisni odbor, na čijem je čelu Žiko Krunić, direktor RITE Ugljevik, više od godinu dana opstruiše rad tog tijela i to sve s namjerom da Goran Zubac se zadrži što duže na mjestu direktora SIPA-e.

Time Krunić (SNSD) štiti i sebe da ostane na čelu Rudnka i termoelektrane u Ugljeviku, čije mjesto od SNSD u Republici Srpskoj traži DNS Marka Pavića, javila je BNTV.

Proudly powered by WordPress