Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Intervju: Džumhur preko Visokog do Wimbledona

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur ove godine igra odlično te iz turnira u turnir pokazuje svoj napredak. Nakon veoma dobrog nastupa na French Openu u Parizu, za njega predstoji nastup i na najpoznatijem teniskom turniru na svijetu, Wimbledonu. Ono što je veoma interesantno, Damir je pripreme za učešće na ovom turniru obavio u Visokom, tačnije na jedinom terenu sa travnatom podlogom u našoj zemlji, a koji je vlasništvo tenisera Medžida Jolića.

“Moram istaći da su najbolji uslovi za trening na travnatoj podlozi upravo i Visokom i drago mi je u našoj zemlji ima makar jedan ovakav teren. Prezadovoljan sam uslovima i kvalitetom terena, a drago mi je i da sam mogao izaći van Sarajeva i napraviti nekoliko pripremnih treninga prije samog odlaska u Englesku na turnire na travnatoj podlozi”, rekao je Džumhur.

Bila je to prilika da mnogi zainteresovani Visočani vide na djelu našeg najboljeg tenisera, pa čak i da na određeni način učestvuju u njegovim treninzima te osjete kako je to igrati protiv teniskog profesionalca.

“Nama u BiH treba terena sa travom, ali također i terena sa tvrdim podlogama, jer mi jedini pravi teren sa tvrdom podlogom imamo u Hotonju i mislim da je to zaista premalo. Terena na šljaci ima dosta i to nije problem, ali za profesionalno pripremanje tenisera potrebni su tereni sa svim podlogama”, dodao je bh. teniser.

neven krajisnik, damir dzumhur 1U NAJBOLJOJ FORMI NA NAJVEĆI TURNIR

Ono što slijedi Damiru je učešće na turnirima u Engleskoj, od kojih je najbitnije učešće na velikom Wimbledonu, a želja mu je da u najboljoj formi dočeka upravo početak jednog od najstarijih turnira na svijetu.

“Pred sami Wimbledon odigraću neke egzibicione mečeve, nakon čega ću probati učestvovati na turniru u Nottinghamu, a onda slijedi ono najbitnije, Wimbledon. Imaću dovoljno dakle mečeva i biti u takmičarskoj formi te ću formu podići na najviši nivo upravo pred najveći turnir”, objasnio je svoje buduće planove.

Svi se još uvijek sjećaju njegovog nedavnog duela protiv Rogera Federera u Parizu, gdje je Džumhur pružio veliki otpor jednom od najboljih tenisera svih vremena te pokazao da se može nositi i sa najboljim igračima današnjice. Ne skriva da je bilo nervoze prije samog izaska na teren, ali i da nije bilo razočarenja nakon izgubljenog duela.

“Prije samog meča je bilo dosta nervoze i teško izaći na teren pred 15 hiljada ljudi te se suočiti sa Federerom. Bilo mi je i malo čudno, jer toliko sam ga puta gledao na tv-u, navijao za njega, bordrio ga na velikim turnirima, a onda sam morao izaći i igrati protiv njega. Uspio sam sve to da stavim u drugi plan i da se fokusiram na sam meč, koji sam dobro krenuo, ali taj dan je Federer odigrao možda i najbolji meč na zemlji ove sezone”, rekao je Džumhur.

FEDERER MU POŽELIO SREĆU

Zanimalo nas je da li je od Federera na kraju meča dobio neki savjet, odnosno da li su imali vremena da malo porazgovaraju.

“Ništa previše nismo pričali, osim što mi je poželio sreću u mojoj daljoj karijeri i rekao da sam dobar igrač koji može još puno da napreduje u svojoj karijeri te da se držim svojih planova. Svaka prijateljska riječ od teniskih velikana znači zaista mnogo”, dodaje.

Damir naglašava da ima podršku svojih kolega tenisera, posebno onih sa područja bivše zajedničke države, a mediji su prije meča sa Federerom prenijeli poruku podrške Damiru od najboljeg igrača današnjice, Novaka Đokovića.

“Nas sa Balkana nije previše, ali se uvijek držimo skupa, bez obzira bilo to na ili van teniskih terena. Imam zaista veliki krug prijatelja sa prostora Srbije i Hrvatske i drago mi je da se mi uvijek nekako ujedinimo kada su turniru u pitanju te dajemo jedni drugima podršku. Tako i ja recimo imam podršku od Đokovića i ostalih tenisera sa prostora bivše Jugoslavije i to je generalno jedan veliki plus za sve nas sa Balkana, jer svi smo mi nekada bili jedna država, a mislim da smo u sportu opet ostali kao jedna država”, sa ponosom ističe Džumhur.

IZOSTALA POMOĆ DRŽAVE

Ono što je bolna tačka svih sportista u našoj zemlji je podrška onih koji bi trebali pomoći razvoju sporta. To je na svojoj koži osjetio i Damir tokom dosadašnje karijere, koji posebno ističe nebrigu države kada je pomoć teniserima u pitanju.

“Nažalost, država nije pomogla ni meni ni ostalim sportistima kojima je možda to trebala. Zahvaljujući svojim roditeljima, koji su nekako finansijski, što je i najteže, uspjeli da to sve iznesu, kao i pojedincima kojima sam zahvalan, uspio sam se izboriti, ali mnogi drugi nažalost nisu. Meni pomoć ne treba kada npr. budem u top 50 igrača ili kada već izgradim svoju karijeru, jer pomoć je potrebna kada izgrađujete karijeru i kada počinjete, posebno u onom prelasku sa juniorskog u seniorski tenis, koji je zaista najteži i najbolniji za sve igrače. Kao što sam rekao mnogo puta do sada, pomoć sada nije potrebna meni, nego onima koji tek dolaze i mislim da je trenutno jedna velika rupa u tenisu što se tiče narednih generacija, ali se nadam da će se to ipak nekako promijeniti i da će se više početi ulagati u tenis i sport uopšte”, objašnjava naš teniser.

Na pola smo godine, a Damir je već na 88. poziciji ATP liste. Vrijeme radi za njega i želja mu je da u narednom periodu osvoji što veći broj bodova, prije svega na ATP turnirima, koji bi mu pomogli da napreduje na listi najboljih tenisera na svijetu.

“Do kraja godine mi je cilj da uđem u top 60 igrača na svijetu, jer u narednom periodu nemam braniti veliki broj bodova, što mi daje mogućnost da igram slobodnije te tako gradim svoj ranking na ATP listi”, poručio je Džumhur.

 

Proudly powered by WordPress