Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Otvoren mekteb koji su zajedno obnavljali Bošnjaci i Srbi

Priča o zajedničkom trudu prijeratnih komšija da u mjestu Ustibar kod Rudog obnove stari mekteb, privukla je prije dvije godine veliku pažnju javnosti, a s isto toliko interesa praćeno je i njegovo jučerašnje otvorenje. Mali objekt građen je prije 87 godina, u ratu su ga sačuvale komšije srpske nacionalnosti, ali je dotrajao zbog toga što godinama nije korišten i održavan.

Radost zbog uspješnog okončanja radova nisu krili glavni majstori Đulbo Kadić i Radojko Vilaret, prijeratni radnici pribojske “Gradnje”. Obnova mekteba, koja je oživjela komšijsku solidarnost, pojačala je i nadu da će se zaustaviti odlazak s ovog prostora.

– Od pedesetak bošnjačkih porodica, u Ustibru danas živi samo nekoliko njih – kaže Kadić.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Rudo Mustafa Bašić ističe kako je kompletna lokalna zajednica, od građana do općinske administracije, zdušno podržala obnovu mekteba.

– Ovdje Bošnjaci i Srbi ne žive jedni pored drugih nego žive skupa. Ovdje su kuće muslimanska pa srpska, a i sam mekteb ima dvojicu komšija, s desne strane Murata, a s lijeve Milenka – dodaje Bašić.

Načelnik općine Rudo Rato Rajak poručio je kako obnovljeni objekt “nije veliki ni grandiozan, ali je dovoljno lijep i veliki za sve vjernike koji svoj život grade na temeljima ljudskosti i Božijeg nauka”.

– I dovoljno je značajan da i drugima pošalje poruku mira i međusobnog poštovanja i uvažavanja. Vjera u Boga je ono što treba da povezuje ljude u neraskidivu zajednicu ljubavi i mira. Na nama je da to srcem osjetimo te da naučimo da razlike treba da nas spajaju, a da nas upoznavanje drugačijeg oplemenjuje – poručio je Rajak.

2Goraždanski muftija Remzija ef. Pitić istaknuo je da je “ovo još jedna pouka onima koji budu prolazili ovim putem, da imaju gdje svratiti i spustiti svoje lice na tlo, onako kako se mi, muslimani, molimo”.

– Možda je najvažnije da je kompletna zajednica u Rudom prihvatila to kao svoj objekt, kao još jedan doprinos gradnji povjerenja i jačanju saradnje među ljudima – istaknuo je.

Čestitke u ime reisu-l-uleme IZBiH Huseina ef. Kavazovića i podršku gradnji međusobnog povjerenja uputio je njegov izaslanik Mustafa ef. Spahić.

Proudly powered by WordPress