Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ministar zdravstva ZDK posjetio Dom zdravlja Visoko

Protekle sedmice u okviru posjete premijera i ministara u Vladi Ze-do kantona općini Visoko, ministar zdravstva ZDK dr. Bojan Gvozdenović je posjetio JU Dom zdravlja Visoko.

Tokom posjete ministar Gvozdenović je u pratnji direktora Doma zdravlja dr. Senada Karavdića obišao ambulantu porodične medicine Tika Moštre, te sve službe u centralnoj zgradi Doma zdravlja u Visokom.

Tom prilikom ministru su prezentirani podaci o radu Doma zdravlja u proteklom periodu, sa naglaskom na opterećenost u pružanju velikog broja usluga u Domu zdravlja Visoko i sa tekućom problematikom vezano za finansiranje ustanove i potrebu nabavke novih uređaja u laboratorijskoj i RTG dijagnostici, kao i za potrebom nabavke novih sanitetskih vozila.

Direktor je istakao da je u protekloj godini JU Dom zdravlja Visoko pružila usluge za ukupno 268 000 pacijenata. Samo u laboratorijskoj dijagnostici pružene su usluge za oko 30 000 pacijenata sa uzetih 60 000 uzoraka za analizu i učinjenih preko 370 000 analiza, dok je u RTG službi učinjeno 11 000 RTG snimaka.

Također je naveo da ključni aparati koji se koriste u laboratoriju nisu u vlasništvu Doma zdravlja, već se koriste po principu ustupanja na korištenje od strane određenih dobavljača što utiče na cijenu koštanja izvođenja potrebnih analiza.

RTG aparat koji je u upotrebi proizveden je 1996. godine i zbog učestalih kvarova više puta je popravljan, također i sanitetska vozila koja se koriste u službi Hitne medicinske pomoći su dotrajala, a dva su proizvedena 1998. i 1999. godine sa pređenih više od 400 000 kilometara.

Na osnovu navedenog, direktor je razgovarao sa ministrom o mogućnostima nabavke nove opreme za laboratorijsku i RTG dijagnostiku i novih sanitetskih vozila o čemu je ministar Gvozdenović izrazio razumijevanje za iznesenu problematiku i obećao da će navedeno imati u vidu prilikom izrade budžeta ZDK, odnosno Ministarstva zdravstva za 2016. godinu.

Proudly powered by WordPress