Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Završena sjednica Glavnog odbora SDA: Puna podrška predsjedniku Izetbegoviću

Glavni odbor (GO) Stranke demokratske akcije (SDA) podržao je razgovore predsjednika SDA i SBB Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića s ciljem uspostave stabilnih parlamentarnih većina u BiH.

– Ostajući privrženi koaliciji sa Savezom za promjene iz entiteta RS-a na državnom nivou, kao i dosadašnjoj saradnji sa SBiH i A-SDA, Glavni odbor daje punu podršku predsjedniku Stranke Bakiru Izetbegoviću da nastavi razgovore radi ulaska SBB u vlast. Za stablizaciju političkih prilika u BiH i provođenje planiranih reformi potrebna je stabilna i efikasna vlast – saopćeno je iz Glavnog odbora SDA.

Danas se, pred sjednicu GO SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović obratio novinarima te je tom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog dosadašnjih pregovora s predsjednikom SBB-a.

– Sve ide u tom smjeru da je ustvari jedna dobra reakcija javnosti i ohrabrila je stranke da nastave s tim približavanjem i ako Bog da u koaliciju. Imali smo pet godina jednog sukoba, jednog rivalstva koje je prešlo animozitet između gosp. Radončića i mene. Vrijeme je da to prestane, jer donosi štetu zemlji, narodu i nikakvog dobra od toga. To rivalstvo da ishodi onim što je najbolje za zemlju, da vidimo šta  možemo zajedno uraditi, mislim da je to pravi put i na tom smo putu – ističe Izetbegović.

On je ovom prilikom rekao kako je sama sebe Demokratska fronta na čelu sa Željkom Komšićem proglasila opozicijom i da je vrijeme da ova politička partija izađe skroz sama iz Vlasti.

Na Glavnom odboru stranke svoje dosadašnje radove u institucijama u kojima su na vrhu iznijeli predsjedavajući Vijeća ministara i premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Nakon višegodišnjeg zastoja deblokiran je evropski put BiH – rekli su na sjednici.

– Ovdje se posebno ima u vidu deblokada izvoza bh. proizvoda u EU, usvajanje Zakona o radu od strane Parlamenta FBiH, kao i podsticaj za zapošljavanje mladih ljudi u FBiH. Posebno je važno da je, u ovom trenutku, u odnosu na isto vrijeme prošle godine, u FBiH više zaposlenih oko 6.000 s tendencijom daljeg rasta – naveli su tokom sjednice.

Glavni odbor SDA zahtijeva od svih intitucija vlasti u BiH da se plaće u javnom sektoru primjere teškoj ekonomsko-socijalnoj situaciji u skladu s jasnim parametrima koje je SDA ranije usvojila- navedano je iz GO SDA.

Ovo je bila prilika i da se skrene pažnja na sve teži položaj bošnjačkih povratnika, te apeluje na OHR, OSCE da trebaju što prije i konkretno da reaguju.

Najoštrije su osudili najave mogućeg održavanja referenduma u Republici Srpskoj o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Još jednom su iz ove stranke poručili da nema nista od priče da se došlo do rješenja za problem grada Mostara, a pogotovo da je dogovoren sistem „jedan čovjek – jedan glas“.

Proudly powered by WordPress