Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Press konferencija povodom pogibije četiri rudara: Uzrok nesreće je zarušavanje kamena

Na press konferenciji koju su povodom pogibije četiri rudara u jami Begići-Bištrani rudnika Kakanj održali federalni rudarski inspektor Ferid Osmanovic, v.d. direktora rudnika Kakanj Kasim Alajbegović, premijer Federacije Fadil Novalić te direktor Elektroprivrede Bajazit Jašarević potvrđeno je da je do nesreće došlo zbog urušavanja krovnog materijala.

Ferid Osmanović rudarski inspektor je rekao da se nesreća dogodila iza jedan sat. “Na 105 metara dubine u jami se nalazilo 28 rudara, dva su bila raspoređena na vanjske kopove, na samom radilištu koje je radilo na izradi rudarske prostorije, komore za smještaj elektroopreme trafostanice Tu je radilo sedam rudara, praktično u jednom trenutku nakon iznenadnog odvajanja, došlo je do zarušavanja kamena direktno na radnike koji su se nalazili na tom mjestu. Ishod je da imamo četiri radnika koja su smrtno stradla i dva radnika koja su zadobili teže ili lakše povrede. Po informacijama vršene su i provedene akcije spašavanja radnika, grupe koja je obučena da se ukaže pomoć onima koji nisu direktno ugroženi. I smrtno stradali povrijeđeni radnici su kao i svi ostali izvedeni iz jame. Trenutno jama ne radi, a federalna rudarska inspekcija zajedno za dežurnim tužiocem provešće istražne radnje na utvrđivanju uzroka i okolnosti koje su dovele do ove teške rudarske nesreće”, rekao je Osmanović.

V.d. rudnika Kakanj Kasim Alajbegović, koji je tek jučer preuzeo tu dužnost potvrdio je imena poginulih te kazao:”Ono što je ostalo iza poginulih su žene i petoro djece. Kao što je već inspektor kazao desilo se u jami koja nije eskplotaciona, ne prve već treće komore za smještaj trafostanice.”

Proudly powered by WordPress