Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Iz Aidine kuhinje: Korpice pune ljubavi

Tmurni dani koji su došli s kišom redovno nam kvare raspoloženje, ali zato su tu ideje za jednostavne, brze i što je najvažnije ukusne slastice za koje vam u nastavku donosim recept.
Lisnato tijesto je zaista zahvalan proizvod od kojeg se za vrlo kratko vrijeme može napraviti ukusna slastica za naše najdraže. U kombinaciji s kremom koju volimo i voće je pun pogodak, zato vam danas donosim recept korpica od lisnatog tijesta s čokoladnom kremom i meni najdražim voćem višnjama.
Naravno vi se možete odlučiti za kremu od vanilije ili neko drugo voće ili možda džem koji volite.

Sastojci:
• Pakovanje lisnatog (za otprilike 12 korpica)
• 200 gr čokolade
• 100 ml vrhnja za kuhanje
• 200 gr višanja,zaleđenih ili kompota od višanja
• 200 ml vrhnja za šlag
• 100 gr puter
• Med po želji

Priprema:
Lisnato tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi, zatim uzeti kalup za maffine, okrenuti ga i premazati puterom.
2Tijesto izrezati na veće kocke i stavljati na pomašćen kalup za maffine kao što je prikazano na slici.
Rastopiti preostali puter zatim po želji dodati kašikicu meda i tom smjesom premazati korpice.
Peći ih desetak minuta na 200°C ili dok blago ne porumene.
Pećene korpice ostaviti da se ohlade.
Izlomljenu čokoladu staviti u zdjelu i zatim preliti vrhnjem koje je prethodno zagrijano do tačke vrenja.
Miješajući napraviti kompaktnu smjesu. Ostaviti u frižider da se malo ohladi. Za to vrijeme pripremamo voće, ukoliko nam je voće iz zamrzivača, onda voće stavljamo sa 100 gr šečera i 50 ml voda 1da vrije dok voda ne ispari, ukoliko koristimo kompot onda je potrebno da se voće ocijedi.
Korpice punimo prvo čokoladom, zatim dodajemo ocijeđene višnje i slasticu završavamo šlagom koji smo prethodno napravili prema uputama na pakiranju.
Dekorisati po želji.

Proudly powered by WordPress