Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Iz Aidine kuhinje: Cannoli

Razmazite svoje nepce sa ovom nevjerovatnom poslasticom.
Hrskavo tijesto s bogatim nadjevom i dodatkom svježeg ili kandiranog voća je upravo poslastica koja će vas raspametiti.
Cannoli su specijalitet talijanske kuhinje. Dolaze od riječi cannolo što u prijevodu znači „ male tube“, a potiču sa Sicilije pa odatle i dolazi naziv.

Sastojci:
canoli2• 3 šolje brašna
• pola šolje šečera
• 1 kašikica cimeta
• prstohvat soli
• 70 gr putera
• 2 jaja (lijepo umućenih nekih 5 minuta)
• 2 kašikice sirćeta
• 2 kašike hladne vode
• 1 bjelanjak za premaz
• ulje za prženje

Priprema:
Promiješajte brašno, so, šećer i cimet, a zatim dodajte puter koji je prethodno bio na sobnoj temperaturi, i rukama izmješati sve zajedno da bi dobili smjesu nalik krušnim mrvicama.
canoli1Dodati jaja, hladnu vodu i sirće, te na pobrašnjenoj podlozi umutit glatko tijesto.
Tijesto umotano u prozirnu foliju ostaviti pola sata u frižider.
Tijesto razvaljati na debljinu od par milimetara i zatim čašom iskružiti krugove.
Krugove omotati oko kalupa i zalijepiti ih umućenim bjelanjkom.
Tako pripremljene pržiti ih u zagrijanom ulju (na 180 stepeni) dok ne porumene oko 3-4 minute.
Izvaditi ih na papirni ubrus da se višak masnoće ocijedi.

Za punjenje mi možemo odabrati fil koji želimo, a neke od ideja su krema od vanilije, krema od riccote s krem sirom, mus ili ganache krema.
Ukus možemo obogatiti sa svježim voćem ili kandiranim, tostiranim kikirikijem, pistacijama, lješnjacima…

Proudly powered by WordPress