Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kakanjski mališani obilježili Svjetski dan štednje

Aktivnostima koje je organizirala Javna ustanova za kulturu i obrazovanje Kakanj a pod pokroviteljstvom Raiffeisen banke, u Kaknju je obilježen 31. oktobar – Svjetski dan štednje.

U okviru ovih aktivnosti djeca iz kakanjskog vrtića „Mladost“ u pratnji direktorice Helmine Murtić, pedagogice Aide Hasagić te odgajateljica Senke Omić, Alme Neimarlije i Elme Smolo i učenici Osnovne škole „Hamdija Kreševljaković“ u pratnji Nermine Haračić su posjetili filijalu Raiffeisen banke u Kaknju i Muzej Kaknja gdje su slušali kraće predavanje, a potom su u Omladinskom centru pogledali performans o štednji i značaju štednje, te su svoje ispisane želje ubacili u zajedničku kasicu koja je simbol štednje.

Svi učesnici performansa kao nagradu dobili su poklone Raiffeisein banke.

Ovim projektom Javna ustanova za kulturu i obrazovanje Kakanj još jednom je pokazala opredijeljenost za uspostavu kontinuirane saradnje sa društvenom zajednicom (školama, bankama, vrtićima…), a današnje aktivnosti za cilj su imale podizanje svijesti o značaju štednje kod učenika osnovnih škola i djece vrtićkih grupa.

Svjetski dan štednje obilježava se 31. oktobra kao sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan na taj dan 1924. u Milanu. Tada su se sastali predstavnici svjetskih štednih ustanova želeći pronaći izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat.

Proudly powered by WordPress